Videovuokraamojen kauhu.

June 14th, 2006 by Jarmo Puskala

Mainonta on syvältä mainitsee MTV3:n avaavan MTV Anytime -palvelun, joka siis on oikeasti SF Anytime, joka on nettivideovuokraamo.

Kyseessä on siis palvelu, jollaisista Makuuniin sijoittaneet näkevät painajaisia. Niissä nettivideopalvelut tulevat ja syövät heidän lapsensa salmiakkimarinaadin kera. Eikä näistä painajaisista herätä. Markkinavoimat pyrkivät aina tuottamaan rahaa mahdollisimman edullisesti, on päivänselvää, että videovuokraamot kokevat kymmenen vuoden sisällä kivuliaan joukkokuoleman. Maksoivatpa ne työntekijöilleen kuinka kehnosti tahansa.

On hienoa, että tämä markkina on avattu Suomessakin. Harmi vain, että SF Anytime ei ole kuluttajakelpoinen palvelu. Tämän voin kertoa kokemuksen vakaalla rintaäänellä, sillä en ole sitä koskaan käyttänyt.

Aivan, juuri siksi, etten ole sitä koskaan käyttänyt. Tämä on varsin huolestuttavaa jo siksi, että haluaisin käyttää tuollaista palvelua. Lisäksi olen muutenkin varsin otollista kohderyhmää, teknisesti kohtuullisen valveutunut, nopean nettiyhteyden päässä ja rakastan elokuvia… Mutta SF Anytime ei vain yksinkertaisesti ole kuluttajakelpoinen palvelu. Se on testi, joka pitäisi haudata ja rakentaa parempi tilalle. Minut se ajoi pois ensimmäisellä käyttökerralla.

Kuunnelkaas, niin setä kertoo miksi:

Episodi 1: Tätä mä oon aina halunnu!

Aloitus sujuu hyvin. Etusivu on yksinkertaisen selkeä ja siellä on iso nappi “käynnistä palvelu”. Kun sitä klikkaa, ruudulle ilmestyy hitaasti etenevä edistymispalkki. Hyvä, hyvä, välitöntä palautetta.

Sitten kerrotaan, että vaaditaan pari korjausta ja ilmestyy painike “Don’t panic.”

Episodi 2: Kun uloste osuu tuulettimeen.

No, scifiharrastajana tajuan painaa kyseistä nappia ja hauskuus alkaa. Palvelu kertoo että:

1) Käyttämäni selain on väärä. Minun pitäisi käyttää IE:tä.

2) Minulla ei ole riittävän uutta versiota Windows Media playeristä.

3) Joko nettiyhteyteni ei ole tarpeeksi nopea (8-megainen ADSL) , tai palomuuri estää liikennettä.

4) “Mediasoittimesi täytyy olla säädettynä krypteerattujen elokuvien katseluun. Sitä kutsutaan yksilöimiseksi (vähintään versioon 2.4.0.1). Se merkitsee sitä, että tietokoneesi pystyy ottamaan meiltä filmi-lisenssin vastaan.”

5) Minun tulisi sallia popup-ikkunat.

6) Minulta puuttuu Flash 7 (löytyy). Jos asennan sen, haluaa se sivun mukaan asentaa myös Yahoo! toolbarin, joka sisältää popup-ikkunoden eston, jonka jälkeen palvelu ei toimi.

Tämä on jo aika masentavaa. Kuusi virhettä, joista osa keksittyjä. No, homma johtuu tietenkin väärästä selaimesta. Mutta leikitään, että haluan todella katsoa elokuvan ja olen valmis kaivamaan IE:n sieltä valikoiden syöveristä, jonne olen sen piilottanut. Nyt virheitä on enää kaksi!

1) Mediasoittimeni ei edelleenkään ole säädetty krypteerattujen elokuvien katseluun. En edelleenkään tiedä, liittyykö krypteeraukseen ruotojen poistaminen kalasta, vai tulisiko minun hankkia uppokeitin.

2) Äh… olkoot…
Minulla ei kuitenkaan ole enää pienintäkään kiinostusta klikata alla olevaa “asenna”-nappia ja seurata ohjeita. Eikä sallia popup-ikkunoita. Ei edes IE:ssä. Sen sijaan tunnen halua kirjoittaa blogiin kehnosta käyttökokemuksesta ja naureskella ruotsalaisten insinöörien tekstien kanssa tuskailleille kääntäjäparoille krypteerauksesta.

Episodi 3: Syvä miete.

En usko, että syy olisi siinä, etteikö palvelusta olisi osattu tehdä parempaa. Luulen, että palvelusta ei ole yksinkertaisesti saatu parempaa olemassaolevien rajoitteiden puitteissa. Tekijänoikeuksien omistaja on edelleenkin kuningas. Kopiosuojaus on oltava – mielellään vieläpä ylitehokas – ja ilman Applen resursseja se merkitsee käytännössä sitä, että joudutaan hyppimään Microsoftin pillin mukaan.

Tästä päästään nykyiseen nettivideon noidankehään:

Kuluttaja haluaa netistä elokuvia -> Piratismin pelossa niitä ei ole tarjolla -> kuluttaja googlettaa “download movie” ja hakee elokuvansa Pirate Baystä -> kiukuttelun jälkeen firmoissa tajutaan, että tässä on tyydyttämätön tarve -> Tarve pyritään tyydyttämään, mutta oikeuksien omistajien ehdoilla -> Toimimattomien kopiosuojausten johdosta tarve ei tyydyty -> kuluttaja tuskastuu ja palaa Pirate Bayn pariin.

Mutta, tämä on nyt. Musiikkipuolella iTunes pelasti päivän tarjoamalla käyttäjille sitä, mitä käyttäjät haluavat. Mutta sekin ilo on mahdollista vain rautapuolen suvereenin hallinnan avulla. Jos haluaa toisen soittimen, on jälleen kerran Microsoftin kopiosuojausten armoilla.

Edit: Eikä siinä vielä kaikki

Ettei haukuttaisi yksin yhtä palvelua, niin jännittävät seikkailut nettivideovuokraamoiden maailmassa jatkuvat. Haukuttua on tullut myös Film2home ja CDON -nettielokuvat. Vielä kun löytyisi sellainen, jonka saisi toimimaan – tai jaksaisi säätää asetukset kohdalleen jollekin koneelle.

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

23 Responses to “Videovuokraamojen kauhu.”

 1. TonZa says:

  Joo tullut itsekin testattua tuota palvelua ja jo ensimmäinen viesti (väärä selain) suututti, mutta kokeilin kuitenkin IE:llä ja ihme kyllä pääsin sisään.
  Lopulta tuolta ei kyllä mitään hyvää elokuvaa löytynyt :/

 2. Ilkka says:

  Mitä tulee iTunesista ostetun musiikin kuunteluun muilla kuin yritys A:n soittimilla, sen ilon teille sallii Tunebite[1]. Se on ohjelma jolla pystyy dubbaamaan suojatut m4p:t, wma:t ja muut esimerkiksi mp3:ksi 2- tai useampikertaisella nopeudella konetehosta riippuen. Ja kyllä muuten toimii, itse vapautin erään euroviisuilta ostamani rock-kappaleen juurikin tällä metodilla.

  1. http://www.tunebite.com

 3. Ilkka says:

  Niin joo, katsottiin kyllä tuolta palvelusta (kun kerran ilmaiseksi sai) Oopperan Kummitus, ja hyvinhän se pelasi tanperelaisella opiskelijaliittymällä (IE-pakkoa lukuunottamatta).

 4. Triviani says:

  Kyllähän tuo tuli vilkaistua nopeaan läpi. IE:tä en käytä (koitin tässä tapauksessa kerran) ja eipä tuntunut toimivan mikään koko sivustolla, kun herjoja tuli toisensa perään.

 5. Rigi says:

  Sinällään, jos nettivideopalvelut brändätään nimenomaan videovuokraamojen korvikkeena, ei kopiosuojauksessa ole suurtakaan ongelmaa. Riittäisi, että sen käytöstä ei toimisi mitään lisäriesaa. Käytön rajoituksiin on totuttu jo off-line-vastikkeessa. Sen sijaan myymälässä ne ovat suurempi ongelma, sillä ne vertautuvat heti fyysisiin levyihin, joiden käyttö on ainakin näennäisesti vapaampaa.

 6. jtahti says:

  Itviikon uutisen mukaan iTunesiin tulee vuoden lopulla elokuvia myyntiin ladattavaksi. Kyseessä on vasta huhu. Ei Apple kerro koskaan suunnitelmiaan etukäteen.

  http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=paiva&UutisID=75070

 7. Esko says:

  Jostain tuli kerran saatua ilmaisseteleitä SF Anytimeen ja koska tunsin itseni uskaliaaksi, menin enabloimaan kaikki pop-upit ynnä muut. Mahdottoman lataamisen jälkeen löysin jonkun leffankin katsottavaksi (ei mitään muistikuvaa mikä se oli) laadulla, joka pisti itkettämään. Siinä missä yleensä tarjotaan postimerkkejä, SF Anytime tarjoaa postikortteja kun taas Pirate Bay “tarjoaa” freskoja.

  En ole käyttänyt palvelua myöhemmin.

 8. Janos says:

  SF Anytime on kyllä hyvä esimerkki siitä, miten palvelu tehdään juuri sen verran hyväksi että melkein viitsii käyttää, mutta sitten mokataan viime metreillä koko touhu. Nuo käännökset “krypteeramisineen” ovat kyllä niin noloja että huh huh.

  Jarmon kuvaama nettivideoiden noidankehä on kyllä erittäin valitettava tosiseikka. Ymmärtäisi joku taho nyt tehdä rohkeasti Stardockit ja julkaista leffoja ilman kopiosuojauksia. Tässä mediafirmat eivät voi kuin katsoa peiliin – ensin on niskoteltu niin kauan että ihmiset ovat tottuneet saamaan lähes dvd-tasoista videota jota voi pyörittää vaikka taskulaskimessa, siitä on vaikea enää palata suojattuun, huonompilaatuiseen maksulliseen materiaaliin, joka vaatii ties minkä rinkuloiden läpi pomppimista toimiakseen.

 9. samiyo says:

  Tietääkö kukaan, onko SF-Anytimen leffoissa suomenkieliset (“krypteerattu” oli tosiaan hauska.) tekstit? Tiedetään, tosimieshän ei tekstejä kaipaa, mutta jos tuo palvelu videovuokraamojen kanssa haluaa kilpailla, pitäisi samalla hinnalla (4 €) ne löytyä.

  Itse pääsin trailereihin asti, ja laatu ei 512-yhteydellä päätä huimaa, mutta leffaa en raaskinut ladata, ennekuin tiedän mitä saan.

 10. Juuseri says:

  Minä olen katsellut SF:ltä varmaan jo parisenkymmentä leffaa eikä mulla kauheesti ole valittamista. Valikoima on todella pieni, se on ehkä se suurin miinus. Minulla homma toimii megaisella yhteydellä ihan hyvin, kuva tulee töllöön ja äänet tietokoneelta kotiteatteriin. Megaisella yhteydellä saa tosin vain stereoäänet :(. Eihän tuota voi ja pidäkään verrata leffan vuokraamiseen DVD:llä, esimerkiksi extroja ei ole, silti hinta on sama kuin vuokraleffassa, usein korkeampikin. Kuvan laatu on hitaallakin yhteydellä hyvä jos vertaa takavuosien VHS-roskaan. Itse en juuri tuosta popup yms. hyväksynnöistä nouse takajaloilleni – SF-Anytime tuskin tunkee mitään vakoilusoftaa koneelle, ja normaaliselailussa käytän joka tapauksessa Firefoxia joten eipä tuo pahemmin haittaa jos IE:ssä on jonkin saitin osalta vähän löysännyt asetuksia… nehän ovat sitäpaitsi saittikohtaisia asetuksia muutenkin.

  Totta mooses edelleenkin mielluummin ostan tai vuokraan leffat ihan “oikeasti” mutta kyllä jos SF Anytimen hinnat joskus asettuvat alemmas ja valikoima kasvaa niin varmasti käytän sitä enemmän. Just katsoin Lucky Number Slevinin kun ei leffavuokraamokaan ole auki…

 11. Juuseri says:

  Samiyo, leffat on tekstitetty suomeksi.

 12. annie says:

  Kokeilin SF:ä pari päivää sitten ensi kertaa. Asennuksiin tuhlautui mahdottomasti aikaa, mutta sain sen lopulta pyörimään. Petyin kuitenkin katsomani elokuvan todella surkeaam kuvanlaatuun, joka vastasi mielestäni kulunutta VHS:ä (megasella yhteydellä). Ei tee enää mieli kokeilla uudestaan.
  Palvelun suomennos ei tosiaan ole korkeatasoinen. Jopa elokuvien nimissä on hassuja virheitä.

 13. laura says:

  Katsoin eilen elämäni ensimmäisen leffan SF:stä. Totta, että kuvanlaatu on huono, päivitykset piti asentaa (n.2min), valikoima oli suppea ja kirjoitusvirheitä oli lähestulkoon enemmän kuin oikein kirjoitettuja sanoja. Täytyy sanoa, että oli palvelussa kuitenkin puolensa. Elokuvan voi katsoa hetken mielijohteesta (joutumatta tarpomaan varttia loskassa) ja hyvällä omatunnolla. Pirate Bayta en harrasta, hinta oli sama kuin vuokraamoissa ja bonuksena katselin vielä muutamia ruotsalaisia musiikkivideoitakin kun ilmaiseksi sai :)
  SF:n kilpailijaa odotellessa…

 14. Kenedy says:

  SF anytime on minusta ainakin tosi hyvä keksintö…. asetuksetkin oli tosi helppo laittaa kohdalleen piti vain päivittää windos media player ja sen jälkeen buutata kone.. no sen jälkeen piti käynnistää se WMP ja laittaa ne päivityksen jälkeiset hommat kuntoon ja sulkea se.. Ja lopuksi piti laittaa ne kryptaushommat kuntoon joita se kysy automaattisesti… ja tosiaan vaan IE osaa tehdä sitten nää hommelit…

  mutta kuitenkin megasellakin jo pyörii ihan hyvin noi leffat ja tekstitkin niistä löytyy
  mutta halutessaan nekin saa pois. eli ei ole minulla ainakaan valittamista tästä palvelusta ..
  mutta en minä ainakaan sitä usko että nämä tällaiset palvelut tulee syrjäyttämään vuokraamot… vitun paska puska puhuu ihan omiaan ei älyä mistään mitään…. helvetin vajakki..

  Ja tämän tarinan opetus oli “kysy neuvoa viisaammilta jos et itse osaa”
  Joten vedä käteen Puska Jarmo

 15. Mukavaa, että asian ovat huomanneet muutkin. SF Anytime on ollut olemassa jo kaksi vuotta eikä tilanne ole vieläkään korjaantunut. Ei videovuokrauksen pitäisi edellyttää suurta tietokoneosaamista, vaan sen pitäisi olla yhtä helppoa kuin DVD:n katselu. Ja jos halutaan tämän loistavan videovuokraustavan yleistyvän sen pitäisi olla halvempaa ja helpompaa.

 16. Tuomo says:

  Olen onnistunut katsomaan elokuvia sf-anytimesta. Mutta nyt ottaa päähän. Pitkästä aikaa kokeilin katsoa leffaa, trailerit näky hyvin. Mutta sitten kun olin maksanut leffan ja piti nähdä se, niin tuli jokin ihmeen error (ei auttanut vaikka firewallin laittoi pois päältä).

  Asiakaspalveluun pääsee vain mailitse, joka hiukan hankaloittaa asioimista. Nyt tuli sitten maksu näkyviin luottokorttilaskussa, grrrrr…

 17. Aivan käsittämätöntä, etteivät saa palveluaan toimimaan kolmessa vuodessa!

 18. Kettu says:

  Tämän illan kokemuksia:

  SF Anytime lähettää teaserin sähköpostiin Halloween elokuvista. Kirjaudun onnistuneesti ohjelmistoon, valitsen leffan + syötän luottokortin tiedot. Lähden lataamaan leffaa. Käynnistyy uusi kuvake: sertifikaatteja, varmentamista + syötän käyttiksen ja salasanan. MITÄÄN ei tapahdu. Tiedän että elokuvasta veloitetaan mikä ketuttaa jo tässä vaiheessa.

  Virusturva ja palomuuri otettu pois, Media Player 11 käytössä, 8 megan yhteys = lopputulos nolla. Tämän tapahtuneen lisäksi lähetin pari viikkoa sitten sähköpostia SF Anytimelle koskien lahjakorttia joka ei toiminut. Ei vastausta.

  Näyttäisi olevan ettei palveluntarjoajaa kiinnosta ASIAKASpalvelu saati sitten se että mitä heistä puhutaan foorumeilla. Aikaisemmin olin hyvinkin tyytyväinen palveluun. Kun alku tsekkaukset ja Popup hässäkät saatiin hoidettua olivat elokuvat hyviä, tekstitykset pelitti ja kaikki ok. Mutta tämä UUSI versio, jeesus! Hermot menee….

  Jolleivat vastaa SF Anytimeltä aika nöyrään sävyyn + korjaa tilannetta rahallisesti niin itse en ikinä enää puhu ko. palvelun puolesta ystävilleni. Huono kello kuuluu kauas. Luulisi kiinnostavan.

  Tsemppiä niille muille tovereille ketkä ovat kokeneet saman turhaantumisen ja ketutuksen.

  -Kettu-

 19. Ylläpito says:

  Movie-TV
  toivottaa tervetulleeksi tutustumaan
  vastaavaa suomalaista palvelua.
  http://www.movie-tv.fi
  Toimii:
  Windows / Mac / Playstation 3.
  Maksuvaihtoja on useita:
  Luottokortit / Pankkikortit / Tekstiviestit / Puhelinsoitto.
  Viihtyisiä leffa hetkiä
  Movie-TV

 20. Hienoa huomata, että kilpailua alalla alkaa näkyä, etenkin *lukemattomien* SF Anytime -palvelusta kuultujen paskanniskaankaatoviestien jälkeen.

  Movie-TV:n kohdalla joutuu kuitenkin huomauttamaan, että 6 e digitaalisesta streamauksesta ei vaan yksinkertaisesti ole OK.

  Netflix on tulossa Suomeenkin, minkä luulisi pakottavan kilpailun järkevälle tasolle. Katsotaan, miten käy!

  Täytyy ottaa asiakseen ja kirjoittaa nettivideovuokraamoita käsittelevä artikkeli.

 21. [...] expectations for SFAnytime weren’t too high to start with, given the experiences of Jarmo Puskala from Energia. SFAnytime has been for quite a long time the biggest VOD-site in [...]

 22. [...] expectations for SFAnytime weren’t too high to start with, given the experiences of Jarmo Puskala from Energia. SFAnytime has been for quite a long time the biggest VOD-site in [...]

 23. pasi says:

  onhan toi todella kätevä ideana, kun ei sinne videovuokraamoon aina jaksa mennä. Tosin nimeomaan tuon takia videovuokraamot kärsiikin tästä, mutta ei vielä näytä olevan pelkoa, kun tuo systeemi toistaiseksi toimii vielä niin huonosti