Film2home – uusi nettivuokraamo saapuu Suomeen.

October 26th, 2006 by Jarmo Puskala

Suomeen on rantautunut uusi nettivideoyrittäjä, film2home:

- Olemme työskennelleet tämän eteen yli 5 vuotta ja olemme ylpeitä voidessamme olla ensimmäinen yritys Suomessa, joka tuo markkinoille laillisen elokuvienlatauspalvelun, ja tehdessämme sen niinkin merkittävien yhteistyökumppanien kanssa kuin Warner ja Sonera, toteaa film2homen perustaja Gerard Versteegh.

Liekö kyseessä pienoinen piikki Suomessa jo kauan toimineen SF Anytime -palvelun suuntaan, vai eikö nettivideopuolella tiedetä edes kilpailutilannetta markkinoilla joille pyritään? No, tämä heidän kilpailijansa kovinkaan kummoinen ole, sillä täälläkin tuli todettua, että SF Anytime ei ole kuluttajakelpoinen palvelu.

Mutta miten käy film2homen? Onko aika pistää Makuunin osakkeet myyntiin? No, eipä oikeastaan. Ensimmäinen yritys siirtyä palveluun Soneran sivuilta tuotti puhtaan valkoisen ruudun. Firefoxin käytöstä on tässäkään palvelussa turha uneksia. Etusivun kautta sai sentään eteensä virheilmoitussivun, joka – jälleen kerran – kertoi palvelun vaatimuksen kryptisessä muodossa: “täytyy sinulla olla Windows Media Player / Mapping 9.0.” ja “media player on päivitettävä uudempaan versioon jotta voit yksilöidä sen. 10.”.

Tällä kertaa päätin elää vaarallisesti ja painetta kyllä-nappeja kunnes Media Player oli yksilöity, eikä se loppujen lopuksi ollut kovinkaan kivuliasta. Ilmeisesti yksilöinti hoidetaan Microsoftin sivujen kautta, mutta esiin tuleva popup kehottaa lataamaan jotain, eikä kerro mitä, mistä, tai onko se turvallista. Tämän jälkeen palvelu suostui käynnistymään.

Palvelun ulkoasu on erittäin yksinkertainen, mutta elokuvien etsiminen ja selaaminen on kerrassaan naurettavan hankalaa. Leffat löytyvät genreittäin ja sitten pitääkin listaa selata läpi ruutu kerrallaan, klikkaillen nuolinappeja. Haku toimii jos toimii – etusivulla mainostettua Batman Begins -leffaa se ei ainakaan löytänyt.

Elokuvat voi joko ostaa naurettavan kalliiseen 15 euron kappalehintaan, tai vuokrata neljällä eurolla. Ensimmäinen, toinen ja kolmas yritys vuokrata elokuva tosin tuotti ainoastaan virheilmoituksen, että yhteyteni (8/1Mbps) on liian hidas elokuvien katsomiseen hyvällä laadulla. Myöhempi yritys tosin tuotti tarkoitetun tuloksen ja ryhtyi kyselemään käyttäjätunnusta. Sitä en tähän hätään jaksa luoda, joten en voi antaa viimeistä tuomiota siitä, toimiiko palvelu.

Sen sijaan voisin sanoa pari sanaa ilmaisista testivideoista. Palvelusta löytyy jopa huimat kaksi ilmaisvideota, takkasimulaation ja ruotsalaisen paljasjalkavesihiihdon parhaat palat. Kummastakaan videosta ei ole muistettu poistaa lomitusta, joten ne näyttävät aivan hirveiltä. Trailerit taas on pakattu niin vahvasti, että niiden kuva on koko ruudulla yhtä suttua. Pitäisikö näiden esimerkkien vakuuttaa ihmiset luopumaan rahoistaan?

Syntien listalle voisi lisätä myös sen, että tietoa kertakaikkiaan pantataan. Minulle ei selvinnyt, että mitä tarkalleen ottaen saa, kun ostaa elokuvan. Ilmeisesti tiedoston, mutta voiko lisenssin siirtää toiselle koneelle? Entä kannettaville mediasoittimille? Onko rekisteröitymislomakkeessa kysyttävä PIN-numero tarkoitus keksiä itse vai hankkia jostain? Käyttääkö tätä kukaan?

Syvä miete

Käteen jää siis palvelu, joka teknisesti saattaa toimia, mutta joka ei kuitenkaan anna itsestään missään määrin positiivista vaikutelmaa ja jonka käyttäminen on täyttä tuskaa surkean käyttöliittymän takia. Jopa vuokrattavat ja ostettavat elokuvat on jaettu eri osioihin – mikä on äärimmäisen rasittavaa, koska palvelussa ei ole yhtenäistä navigaatiota, vaan jokaiselta sivulta pääsee ainoastaa sen sivun alasivuille ja takaisin sitä edeltäneelle sivulle. Eli jos haluaisinkin ostamisen sijaan vuokrata elokuvan, joudun palaamaan “Takaisin”-napilla elokuvan esittelysivulta aina palvelun etusivulle ja etsimään kyseisen elokuvan uudelleen näiden ruutu kerrallaan selattavien elokuvalistojen kautta.

Jälleen kerran tuntuu siltä, että kyseessä on lähinnä teknologiakokeilu, jota ei ole edes suunniteltu ihmisten käytettäväksi. Käytettävyys on sitä luokkaa, että iTunes -addiktoituneille newyorkilaisille asianajajille helvetissä varattu kärsimys on se, että he joutuvat viettämään ikuisuuden katsoen elokuvia film2homen kautta.

Käsittämätöntä on myös se, kuinka tällaiset firmat onnistuvat solmimaan levitys- ja yhteistyösopimuksia toisten yritysten kanssa. Eikö kukaan Warnerilla tai Soneralla ole tsekannut palvelua ja todennut, että “Um… hei, hyvä idea, mut tää on kyl oikeesti niin paska, et ei me tätä kehdata käyttää”?

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

3 Responses to “Film2home – uusi nettivuokraamo saapuu Suomeen.”

 1. zache says:

  Kyynisempi ihminen ajattelisi, että koko paske on vaan olemassa sitä varten, että päästään oikeudessa sanomaan turha väittää etteikö olis ollu laillistaki vaihtoehtoa.

 2. Wepsu says:

  Meikeläinen “hyväuskoisena hölmönä” tietysti latasi ko. palvelusta leffan.
  Lataus sujui ihan ok, katselu ei.

  Mediaplayer rupeaa hakemaan käyttöoikeuksia ja siihen tökkää…
  Tulee herja “Sivua ei voi näyttää…”

  Mediaplayerin herjakin on vähemmän informatiivinen: “unkown error”

  Latauksen mukana tullestalueminut -tiedossa kerrotaan mm.
  että käyttäjällä on oikeus ladata elokuva film2homen kautta kovalevylleen yhden kerran ja ei ole oikeutta ladata varmuuskopiota elokuvasta. Ei myöskään ole oikeuksia kopioida elokuvaa muihin kuin siihen tietokoneeseen, johon alkuperäinen lataus tehtiin. E saa levittää elokuvaa eteenpäin, eikä kopioda sitä siirrettävälle levylle. Elokuvan voi katsoa kuinka monta kertaa tahansa rajoitetun ajan, mutta en löytänyt mistään tietoa “rajoitetun ajan” rajoista.

  Odottelen, mitä film2homen tuki vastailee, jospa ongelmat ratkeavat..

 3. jari says:

  Olen kokeillut noita vuokraamoja, melkein jokaista, ja ihmeellistä teknistä ongelmaa esiintyy melkein jokaisessa. Täytyy todella osata tietokoneita, jotta saa jokin toiminaan, vai mitä mieltä ?