CDON -nettielokuvat.

October 27th, 2006 by Jarmo Puskala

Nettileffapalveluita pomppii Suomeen kuin sieniä sateella. Eilen film2home väitti olevansa ensimmäinen, mutta myös vanha tuttu levykauppa cdon.com tarjoaa streamaavia elokuvia.

Itse asiassa ensivaikutelma palvelusta oli harvinaisen positiivinen. Samat vanhat rajoitukset IE:n pakkokäytölle ja mediasoittimen yksilöinnille ovat paikallaan, mutta teksteissä ei sentään puhuta krypteerauksesta, fileerauksesta ja eller senare -versioista. Käyttöliittymä on perustoimiva – elokuvien etsiminen on perustaltaan yhtä aivokuollutta kuin film2homessa, mutta toimii sujuvammin. Väritys on tuttu cdon-vihreä ja ulkonäkö ei ärsytä.

Mutta mitäpä olisi nettivideopalvelu, jossa ei olisi jotain käsittämätöntä suunnitteluvirhettä. Jostain ihmismielelle täysin käsittämättömästä syystä CDON Stream avautuu omaan pop-up-ikkunaansa, joka täyttää koko ruudun. Siis aivan koko ruudun, piilottaen niin Windowsin tehtäväpalkin kuin kaikki selaimen valikotkin. Normaalisti tämä olisi pelkästään raivostuttavaa, mutta kun yhdistetään tämä siihen, että jostain tietoisille olennoille mysteeriksi jäävästä syystä se vaatii automaattisia popuppeja toimiakseen, tulee ostamiselle jälleen kerran stoppi. Tällä kertaa syyksi muodostuu Google Toolbar, joka sattuu tähän koneelle olemaan asennettuna. Siinä on toki helppo sallia popupit tietylle saitille – paitsi silloin, kun kyseinen saitti piilottaa kyseisen toolbarin. Lopputulos on, että en saanut Googlen popup-blockeria pois päältä, joten saitti ei toimi.

CDONin palvelu muistuttaa perustaltaan niin suuresti film2homea ja SF Anytimea, että epäilisin taustalla olevan saman palvelun. Esimerkiksi Pohjoismaisista musiikin nettikaupoista suurin osa pyörii saman palveluntarjoajan systeemillä, ainoastaan grafiikat on pistetty uusiksi. Tiedä vaikka sama pätisi myös elokuvakauppoihin.

On varsin turhauttavaa, että kolmesta tarjolla olevasta palvelusta kolme sisältää niin rankkoja käytettävyysmokia, että ne ovat käytännössä hyödyttömiä. Ennustan Pohjoismaiden piraattisaiteille hyvää tulevaisuutta.

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

2 Responses to “CDON -nettielokuvat.”

 1. Lars says:

  Ei varsinaisesti liity nettileffoihin, mutta kammottavan surkeiden käyttöliittymien vastapainoksi kannattaa tutustua harvinaisen toimivaan nettimusiikkipalveluun nimeltä Pandora, jos siihen ei vielä törmännyt ole: http://www.pandora.com

 2. xrealm says:

  en tiedä olenko hiukan väsynyt, mutta rupesi ihan hymyilyttämään, kuinka hieno systeemi tup Pandora onkaan! :) Kiitos linkistä.