Mike Pohjolan esikoisromaani julkaistu.

July 2nd, 2008 by Jarmo Puskala

(English summary: Star Wreck RPG author Mike Pohjola’s first novel was released last friday. It’s in Finnish.)

Mike Pohjola: Kadonneet KyyneleetStar Wreck -roolipelin tekijän, roolipelitaiteilija Mike Pohjolan esikoisromaani Kadonneet Kyyneleet julkaistiin viime perjantaina.

Tällä hetkellä Mike opiskelee Taideteollisessa Korkeakoulussa elokuvakäsikirjoittamista ja CV:stä löytyy myöskin useampi roolipeli, näytelmäkäsikirjoitus, sekä Sanaleikkikirja.

Koska yhtään kappaletta kirjaa ei ole vielä ehtinyt Energialle, niin arvostelupuolella täytyy tyytyä toteamaan, että kansi on hieno. Julkaisijan sivulta löytyy seuraavanlainen juonikuvaus:

Roosan isä on kuollut, eikä koulunkäynti kiinnosta. Äidillä on uusi miesystävä, jonka luona hän mieluummin viettää aikaansa. Roosa ei halua selittää elämäntarinaansa enää yhdellekään psykiatrille. Tuntuu kuin viettäisi puolet kouluajasta juttelemassa kuraattorien ja koulupsykologien kanssa.

Toisaalla, keskellä suurta merta on pieni saari, jossa kasvaa iso omenapuu. Puu on kahden airiin, Punakanelin ja Omenaruusun, koti. Eräänä aamuna kun Punakaneli hyppää alas puusta, hänen jalkansa eivät laskeudukaan omenapuun juurelle, vaan loiskahtavat veteen. Vesi peittää alleen puun juuret ja jokainen aalto nostaa veden pintaa. Saarelta on lähdettävä, keinolla millä hyvänsä, mutta Omenaruusu ei halua jättää kotiaan. Kun Punakaneli yrittää taivutella ystäväänsä, Omenaruusu järkyttyy ja vaipuu syvään uneen. Ainoa tapa pelastaa Omenaruusu on hankkia hänelle airiin kyyneleitä.

Roosan ja Punakanelin kohtalot kulkevat rinnakkain nuortenromaanin sivuilla. Toden ja mielikuvituksen rajat hämärtyvät heidän etsiessään kadonneita kyyneleitä.

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

8 Responses to “Mike Pohjolan esikoisromaani julkaistu.”

 1. Kyanor says:

  Kuullostaapa tyypilliseltä miken tekotaiteelliselta homostelulta.

 2. Jykke says:

  Ihan kiva kun autatte kaveria, mutta jos ihan rehellisiä ollaan niin oisiko nyt ollut hieman väärä paikka kyseiselle postaukselle?

 3. Jaa, eikös tämä ollutkaan se paikka jossa me kerromme meitä kiinnostavista asioista?

 4. Salmar80 says:

  Mike on tehnyt sen verran Star Wreckin eteen, että pieni puffaus on vain paikallaan…

  Mutta Mike, onko synopsiksen pakko olla noin vahvasti kaksijakoinen ja selkokielellä kerrottu? Missä on tila mielikuvitukselle ja ihmettelylle? Oletan, että lukijalta niitä tarvitaan muutenkin.

  Eikö ainakin Roosan hahmoa olisi voinut esitellä jotenkin hillitymmin, muuten kuin faktojen luettelun kautta? Esimerkiksi joku hänen aistikokemustensa tai osuva ihmissuhdekuvaus olisi kertonut kaiken tarvittavan. Tarkoituksena lienee kertoa, miksi hän ottaa vastaan jonkun normi-ihmiseltä kummalliselta tuntuvan airiin.

  Nyt kirjan tarina kuulostaa liian yksinkertaisesti ‘angstinen nuori kohtaa mielikuvituksensa’ -kuviolta.

 5. Jykke says:

  Eihän siinä jos asia AIDOSTI kiinnostaa. Aidosti kiinnostavista asioista on mukava lukea, varsinkin jos asia on kerrottu niin, että se herättää omankin mielenkiinnon. Kyseinen postaus sattui nyt vain vaikuttamaan ns. “puffaukselta”, kuten Salmar80 jo aikasemmin sanoi.

  Kai on parempi jos en kerro mitä teidän tulisi kirjoittaa. Voin kuitenkin tuoda esille sen millaisia odotuksia osalla lukijakunnasta on? Harvemmin blogia kuitenkaan täysin omaksi iloksi kirjoitetaan? Vai kirjoitetaanko?

  ps. Max Payne-trailer postaus vastasi jo paljon paremmin sitä sisältöä, mitä olen täällä tottunut näkemään.

 6. Taidanpa kirjoittaa tänään lisää puffausta, sillä puolentoista viikon päästä tuossa tien toisella puolella järjestettävä Finncon 2008 tulee olemaan loistava. Tosin ollaan itsekin siellä ja paljon, joten voidaanko se laskea puffaukseksi jos mainostetaan itseämme?

 7. Jykke says:

  Finnconn on postauksen AIHEENA sellainen, että se saattaa jopa kiinnostaa osaa blogin lukijoista, ja se liittyy muutenkin Star Wreckiin & Rautataivaaseen. Täten sitä ei voi täysin “puffauksenakaan” pitää.

  Kun kirjoitetaan aiheesta, jonka ei voi odottaa millään tavalla kiinnostavan ketään, ja se tehdään velvollisuudentunteesta / muista käsittämättömistä syistä. SE on “puffausta” parhaimmillaan ja valitettavasti sellaiset roskapostaukset laskevat blogin tasoa.

  Ns. paskatoleranssi postausten sisältöä kohtaan on ollut tähän asti hyvin korkea. Joskus vain liika on todellakin liikaa.

 8. [...] Kyanor kommentoi Star Wreck -blogin puffipostaukseen: Kuullostaapa tyypilliseltä miken tekotaiteelliselta homostelulta. [...]