Energia arvostelee: Yön Ritari – The Dark Knight

July 23rd, 2008 by Jarmo Puskala

Batman: The Dark Knight

There are already plenty of review of The Dark Knight in english. So here’s some for the Finnish.

Ensimmäiset onnekkaat paskiaiset palasivat juuri The Dark Knightin pressinäytöksestä, joten laitetaan pojat näppiksen eteen kertomaan mitä mieltä olivat. Timolla on liput myöhäisempään näytökseen ja minä, no minä ajattelin feilata ja käydä katsomassa Batmanin vasta ensi viikolla… Mikä lon luultavasti suuremman luokan virhe.

Mikko

Let’s put a smile on that face!

Ja kerrankin tagline kykeni lunastamaan lupauksensa. Nämä viimeiset odotusviikot meidän Energian hypettävien (vaikka eivät sitä myönnäkään) fanipoikien seurassa väistämättä nostivat odotukset minultakin The Dark Knightin suhteen korkealle, mutta enpä olisi uskonut että kyseessä olisi lähestulkoon paras elokuva jonka olen 2000-luvun puolella katsonut. Paljon sanottu, mutta ei turhaan, on kerrassaan vaikea löytää huonoa sanottavaa elokuvasta. Rooleissa ylitse muiden loistava Heath olisi kyllä Oscarinsa ansainnut. Ei ole ihme että on meiningin yhteydessä tullut terveys- ja muitakin ongelmia – sen luokan uskottavuus esityksen hulluudesta paistoi.

Ja ammatillinen sana vielä. 3D-miehenä on sanottava että räikeästi silmään pilkottavat efekti-hässäkät loistavat poissaolollaan, niin laadukkaasti on tehosteet laadittu etten minä ainakaan enää erottanut mikä on aitoa ja mikä ei. Tarvitsee ottaa oppia.

H*lvetin hyvä elokuva, käykää katsomassa.

Pekka

Aivan Mahtavaa!

Ennakko-odotukseni tätä elokuvaa kohtaan olivat luokkaa erittäin suuret ja trailerit nähtyäni ne vain kasvoivat. Mitä sitä sitten kertoisi? Mieli tekisi vain huutaa kuinka käsittämättömän hyvä ja oivaltava mestariteos on kyseessä, mutta en viitsi kuitenkaan pukea Spoiler Guy t-paitaani päälle ja pilata odotustanne. Sen kuitenkin paljastan, että trailerit eivät kerro mitään elokuvasta. Eivät kertakaikkiaan mitään. Paljastan myös senkin että tällaista elokuvaa ei 2000-luvulla ole nähty. Elokuvan käsikirjoitukselliset ratkaisut tai oikeastaan psykopaattiset neronleimaukset ovat sellaisia joita ainakaan minä en uskonut nykypäivän Hollywood produktioissa näkeväni. Ainoastaan muutamaan kohtaukseen olisin halunnut hieman enemmän puhdasta hulluutta, mutta minä nyt olenkin parantumaton skitsofreenikko.

Menen ehdottomasti katsomaan elokuvan vielä uudestaan, sillä tällaista kamaa ei teatterissa kovinkaan usein pyöritetä.
Lisäksi Jokeri sai minut hymyilemään leveämmin kuin koskaan, katsokaa elokuva niin tiedätte miten.

Laku

Täydellinen.
Ehyt tarina, näyttävä visuaalinen maailma, loistavat roolisuoritukset ja kaiken kruunaa Heath Ledgerin käsittämättömän hyvä tulkinta jokerista, joka oli paras koskaan näkemäni, mukaan lukien niin sarjakuvat kuin Nicholssonin roolisuoritus Burtonin ensimmäisessä Batmanissa.

Perjantaina menen katsomaan tämän uudestaan.

Jarmo

Tein juuri kuten uhkasinkin ja näytös loppui juuri. Ei se elokuvana ole aivan niin loistava kuin yllä väitetään, mutta Jokeri on upea hahmo ja hyvää vauhtia matkalla elokuvahistoriaan. Kun kävelin ulos teatterista joku kanssakatsoja kommentoi, että “nyt ymmärrän miksi Heath Ledger tappoi itsensä”. Kyllä, se oli todellakin niin hyvä roolisuoritus.

Oikeastaan ylläoleva hehkutus Jokerista on osa sitä, miksi tämä ei ole ihan niin hyvä elokuva. Mikään leffan palasista ei ole huono, mutta ne eivät välttämättä sovi yhteen – jos Jokeri on itse täydellisyys, niin 90-luvun Bondeista revityt palaset eivät aivan istu samaan seuraan.

Kaikesta huolimatta ei tälle kehtaa vähempää antaa kuin neljä tähteä. Kysykää myöhemmin uudelleen, niin voin ehkä pudottaa puolikkaan pois.

Timo

Ei pudonnut Batman toivotulla tavalla. Olin aika innoissani, sillä olen tuskastellut parin ekan Batmanin jälkeen tulleiden kanssa että eikö aiheesta nyt saada revittyä sitä synkkyytä, rajuutta ja tylyyttä joka Batmaniin parhaimmillaan on päässäni assosioitunut, ja kaikki mitä olin kuullut Dark Knightistä vaikutti loistavalta! Vaan niinpä siinä sitten kävi, että synkeysnamiskoita ei vieläkään oltu lyöty tappiin, jossain siinä seiskan-kasin välillä pumpattiin koko leffa läpi… Tällä kertaa tarinaa oli paljon, ja kerrottavaa tuskastuttavan paljon – dialogipajatukseen turtui melko pian. Hahmot ampuivat jokainen kohdallani ohi, vaikka Jokerin/Ledgerin näyttelytyö olikin spektaakkelimaista, itse hahmoa ei mielestäni oltu kirjoitettu kovin kolmiulotteiseksi. Isoin puute mielestäni oli kuitenkin melko platku tyyli: leffa oli liu’ut-kymppiin-vedettyä-$100+M-supersankarimuusia, juuri sitä mikä ei ole itselleni ikinä uponnut pätkääkään. Jäin kaipaamaan uhkaavan fantastisia elementtejä ja spektaakkelimaista musiikkia.

Tähtiä kolme ja puoli, josta peräti PUOLITOISTA tulee Ledgerin roolityöstä!

Toivomuslista seuraavan Batmanin tuottajille (nimim. En Odota Että Tulee Toteutumaan):

- Tarina: Arkham Asylum – A Serious House On Serious Earth (tähän on peräti mahdollisuus, sillä ko. graafinen novelli on yksiä DC:n kovimpia hittejä)
- Production Designer: Dave McKean
- Ohjaaja: 1) David Lynch (juu ei toivoa…) tai 2) Tim Burton tai 3) Terry Gilliam
- Toteutus: Animaatio, Joka Näyttää Tältä:

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

2 Responses to “Energia arvostelee: Yön Ritari – The Dark Knight”

 1. PAKO says:

  Hienoa pojat!

  Jaloja (lähes) arjalaisia aatoksia! Olen kanssanne samassa mieipiteiden vaunussa kannattelemassa Bat -viittaa korkealla ja Jokeri -korttia vieläkin korkeammalla.

  Vahvasti uskon että kelkkaan liittyy vielä moni ja vääräoppiset saadaan varmasti teidän kontakteilla ruotuun (vilit huhut ystävistänne kuun pimeällä puolella on kantaunut korviini).

 2. [...] me wanting to see the series go on. Origin stories are the hardest and if Star Trek can deliver The Dark Knight to this film’s Batman Begins I will be not only a happy trekkie, but a happy film [...]