Sauna-vuoro perjantaina! Persiit lauteille mars!

October 21st, 2008 by Timo Vuorensola

(This one is in Finnish, and it’s about the film Sauna‘s premiere, that’s the first feature to come out of WreckAMovie.Com!)

saunabl.jpg

Tämä on avoin kirje kaikille Wreckereille Suomessa:

Suomi on kusessa. Auttakaa, hyvät ihmiset.

Teattereihin valuu kirjailija-, muusikko- tai kansanpellefilmatisointeja, talvi-, jatko- tai kansalaissodan jeesusteluja, romanttisia komedioita tai keskinkertaisia lasten- ja koko perheen elokuvia, jotka napsivat pääosan katsojista.

Elämme kuitenkin jännittäviä aikoja: myös vähän poikkeuksellisia pätkiä on alkanut näkyä: kukapa olisi muutama vuosi sitten vielä uskonut, että vuoden näyttävimmin mainostettuja elokuvia olisi kauhuelokuva Lordi-monstereista, tai että teattereihin odotettaisiin suomalaista zombieleffa?! Tai että Elokuvasäätiö lähtisi tukemaan, herra paratkoon, kuunatseista kertovaa scifikomediaa? Tai että suomalainen kauhuelokuva keräisi ylistystä “elokuvana, joka kuuluu Solariksen ja Ringun kanssa”, pitkin festareita ympäri maailman? Eipä juuri kukaan. Ja kylmältä näyttää tulevaisuus: Lordi floppasi, Stone’s War seisoo jossain edittiluolassa tuottajien riitakapulana ja Iron Sky:tä päästään ihastelemaan vasta parin vuoden päästä.

Hugo-peikkoa lainatakseni: nyt on tosi kyseessä! Jos kaikki tästä “suomalaisen elokuvan uudesta aallosta” jäävät vaille katsojia teattereissa, voidaan olla varmoja, että levittäjät, tuottajat, tuotantoyhtiöt ja säätiö palaavat takaisin romkom-epookki-suurmies -linjalle, ja saadaan odottaa taas seuraavat 15 vuotta ennen kuin joku rohkenee yrittää samaa. Siksipä vetoan nyt Wreckereihin: jos tänä vuonna aiotte maksaa *yhdestä* suomalaisesta elokuvasta teatterissa, pistäkää rahanne Saunaan, joka tulee perjantaina ensi-iltaan teattereihin ympäri maata.

Pari hyvää syytä:

- Tulette näkemään parhaan kotimaisen elokuvan tänä vuonna. Guaranteed!
- Annatte äänenne suomalaisen elokuvan uudelle aallolle. Saunan onnistuminen teattereissa on viesti, että täällä jotakuta ihan oikeasti kiinnostaa.
- Sauna on ensimmäinen WreckAMovie.Com -palvelua käyttänyt, julkaistu elokuva! Myös se on hyvä syy tukea!

Ja vaikka ette teatteriin jaksaisi raahautuakaan, vaan odottelisittekin torrentien rantautumista piraattilahteen, ostamalla leffalipun Saunaan pistätte pari euroa kohti vähän parempaa elokuvailmastoa tässäkin maassa. Syystä tai toisesta mulla on semmoinen fiilis, että vähän kun puserretaan, Suomesta voi tulla seuraava Espanja – maa, josta kansainvälisesti odotetaan laadukasta genreleffaa!

Ai niin mikä Sauna? Tsekatkaa vielä traileri alta, ja käykää pelaamassa HUIKEAA Sauna-tekstiseikkailua jonka mainiot Energialaiset Antti ja Jarmo suuressa viisaudessaan tekivät!

Ps. koska allekirjoittanut on sairaalloisen kiinnostunut teidän mielipiteistänne, jos olette nähneet Saunan, käykääpäs pudottamassa parin sanan arvostelu Energia-boardille, aihetta varten avattuun threadiin, tai kommenttina tähän blogaukseen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

10 Responses to “Sauna-vuoro perjantaina! Persiit lauteille mars!”

 1. Pekka Salpa says:

  Vähän kummallinen tämä Saunan mainoskuva. Mieleen tuli kolme asiaa mitä siinä voitaisiin tehdä. Joko joku kiiperää ylhäältä kuvattuna kalliota ylöspäin tai joku on kaatunut jonkun päälle maahan. Niin, tai sitten ihan oikeasti tuo näyttää siltä, että joku harrastaa seksiä irtopään kanssa. Vieläpä takaapäin.

  Hyvä homma, että on noita suomalaisia elokuvia, mutta taas haiskahtaa siltä, että ette vaan pidä katsojien mieltymyksiä oikeina ja haluaisitte ihmisten pitävän mielummin Lordista kuin noista mainitsemistanne tyyleistä. Siihen auttaa se, että tekijät tekevät parempia leffoja. Lordi vain oli huono ja epäonnistui omaa syytään. Ei siitä parane syyttää katsojia.

 2. Essi Suomela says:

  Olen samaa mieltä siitä, että Lordi oli huono ja siksi se floppasi. Mutta jos Sauna floppaa nyt, niin kenelläkään ei ole enää ikinä oikeutta sanoa, että meidän pitäisi tehdä parempia leffoja. Sauna on hyvä, se on erilainen ja oikeasti uniikki. Mitään sen kaltaista ei ole koskaan ennen tehty Suomessa. Joten nyt kun kerrankin on tehty oikeasti hyvä ja erilainen leffa, niin sitä pitää tukea!!!

 3. Juuri Saunan ensi-illasta palanneena täytyy sanoa, että hyvä oli.

  Täytyy myöskin sanoa, että Sauna tulee varmasti jakamaan mielipiteitä – kaikki eivät kertakaikkiaan voi pitää siitä. Mutta se on myöskin elokuva joka iskiessään voi iskeä todella kovaa – se on asia jota ei voi monesta suomalaisesta elokuvasta sanoa. Vaikka hyviä ja viihdyttäviä elokuvia onkin, niin kuinka monta oikeasti elämään jäänyttä suomileffaa on julkaistu Pitkän Kuuman Kesän jälkeen? Yhden käden sormien pitäisi riittää, vaikka laskija olisikin ammatiltaan puuseppä.

  Sauna on todellakin lähempänä Stalkeria kuin Painajaista Elm Streetillä.

 4. Rajatollah says:

  Törmätään taas tähän perusongelmaan.

  Kansa, eli isot massat tahtovat viihdettä. Siitä kansa=massa jopa maksaa. Se ei välttämättä ole hyvää taidetta, mikä myy. Taiteilijaa tämä ahdistaa. Eivät saatanat, yleisöläiset osta nerokkuutta ja taidetta! Vaikka kuinka oltaisiin laskimoverta vuodatettu ja elämä uhrattu. Suuri yleisö ei tajua, eikä sitä kiinnosta. Yleisö tahtoo tunnelmia, draamaa, riittävän selkeästi pureskeltuina ja happy endillä varustettuna.

  Vanhana esimerkkinä: Teatterissa on paljon tehty pientä ja särmää, ajatuksia ja tunteita herättävää, mutta suurta yleisöä kiinnostavat enemmän lätkämatsit, BB:t tai muut vastaavat, sinänsä ammattitaidolla tehdyt tuotteet. Seinäjoen kaupunginteatterissa on Broadway -meisinki. Myy hyvin.

  Eli onko väärin tehdä yleisölle sitä mitä se haluaa, eli laskelmoitua viihdettä, vai huokailla Shakespearin henkeen harvoille valituille ja valistuneille ja itkeä taiteen perään?

  Rahalla mennään. Yleisöä kosiskellaan. Ja sitten ehkä tulee sauma esittää vaikka pienellä näyttämöllä Eugenen Ionescun Kalju Laulajatar kahdeksalle “sofistikoituneelle” katsojalle, joista neljä on toimittajia…

  Marginaalissa on ahdasta.

  Kuitenkin, esimerkiksi teatteria tehdään yleisölle, ei tekijöille itselleen. Joten kuka on väärässä? “Väärin kasvatetetut katsojat” vai yleisöstä erkaantunut tekijäjoukko?

 5. Tianyi Pan says:

  Timo, ihailen tekstisi suoraa puhuttelevuutta ilman totuuden kiertelyä. Odotan innolla tätä elokuvaa, vaikka sitä tuskin täällä Kiinassa vaihdossa ollessani pysty ikinä näkemään. Vaikka oma elokuvaporukkamme edustaakin vähän enemmän mainstreamiä, olen suuri scififani, minkä lisäksi katsoin kiinalaistaustaisena mielenkiinnolla Jadesoturin aikanaan :) Sama ohjaaja, ja taustalla wreckiläisten tuki – pakkohan tätä leffaa on tukea sitten jälkikäteen vaikka dvd:n muodossa.

  Big up!

 6. Nykyään kun eletään maapalloistuvassa maailmassa, niin tuon ongelman pitäisi muuttua aina vaan pienemmäksi.

  Siinä missä Suomesta (tai Ruotsista, tai Tanskasta jne.) ei löydy suurta massaa jotka haluaisivat katsoa taidetta, niin maailmanlaajuisesti näistä kummajaisista muodostuisi yleisö, jollaiseen ei tämän maan rajojen sisällä kykenisi edes Pahat Pojat.

  Tietenkään asiat eivät oikeasti ole näin ruusuisesti, vaan leffoja tehdään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta hyvin paikallisille yleisöille. Onhan se vaikea myydä yleisölle, joka on hajallaan ympäri suuren suurta maailmaa – tuplasti hankalampaa, jos bisnesmalli perustuu siihen, että käsitellään sitä maailma pieninä maaläntteinä kerrallaan.

  No, toivoa antaa kuitenkin se, että noista poikkeusmaista onnistutaan myymään maailmalle hyvinkin kummallisia elokuvia. Normaalimmasta päästä voisi mainita vaikkapa Pan’s Labyrinthin, joka ei täyttäne “oikean” taiteen määritelmiä, mutta helposti seurattavasti juonesta huolimatta onnistui olemaan ihan helvetin synkeä ja väkivallaltaan kammottava elokuva.

 7. falconer says:

  Sauna on nähtynä ja mielestäni se ei ollut vuoden paras kotimainen elokuva, kyllä Niko – Lentäjän poika vei tästä voiton.

  Saunan suurin ongelma oli, kuten monien muidenkin arvostelijoiden mielestä se, että se ei pelottanut. Elokuva ei onnistunut luomaan ahdistavaa tai jännittävää tunnelmaa. Hyvän kauhuelokuvan katsomisen jälkeen selkäpiitä karmii vielä pitkään, mutta Saunan lopputekstien vieriessä ei tuntunut juuri miltään.

  Selkein syy latteaan tunnelmaan oli elokuvan musiikki. Musiikilla voi luoda kauhuelokuvassa todellisia elämyksiä, kuten The Ringissä. Saunassa musiikki ei tuonut elokuvaan sitä ahdistavuutta mitä se olisi kaivannut. Loppukohtauksessa, jonka oli ilmeisesti tarkoitus olla todella kauhea, musiikki oli melkeinpä rauhoittavaa. Tämä ei todellakaan vastannut odotuksiani, sillä Saunan trailereissa äänimaailma oli aivan erilaista kuin lopullisessa elokuvassa.

  Ei Sauna kuitenkaan aivan ala-arvoinen ollut. Lavastus, kuvaus, näyttelijätyö ja erikoistehosteet olivat suomalaisen elokuvan huippuluokkaa ja tarina oli kiinnostava. Mutta kauhuelokuvana Sauna ei saavuttanut sitä potentiaalia, mihin se olisi pystynyt.

  Kirjoitit Timo Espanjasta genre-elokuvamaana. Syynä siihen on osittain se, että Espanjassa on kauhuelokuvia tehty jo vuosikymmeniä. Suomessa genre-elokuvavallankumous on vasta alkanut ja en ihan usko, että lähitulevaisuudessa ihmiset ulkomailla odottaisivat innolla seuraavaa suomalaista genre-elokuvaa. Mutta parempaa kohti ollaan menossa elokuva kerrallaan.

 8. Pekka Salpa says:

  Niin vielä se, että yleisön “syyllistäminen” noiden “hyvien” elokuvien katsojien puutteesta on oikeastaan aika turhaa. Yleensä vika on leffojen tekijöissä jotka eivät osaa tehdä sellaisia juttuja jotka kiinnostavat ihmisiä.

  Onnelliset loput ovat siitä hyviä, että silloin kun leffassa käy hyvin, katsoja voi samaistaa itsensä voittajan puolelle ja yleensähän ihmiset pitävät samaan aikaan päähenkilöistä ja siitä, että ovat voittajan joukossa. Useat leffat ovat kaatuneet siihen, ettei niissä käy hyvin. Poikkeuksia on paljon, mutta onnellisella lopulla menestyy paljon helpommin.

  Tietenkin asiat voi tehdä vaikeasti vain siksi, että ne voi tehdä vaikeaksi, mutta…

 9. Aki says:

  Tämän käyn katsastamassa keskiviikkona, sen jälkeen tarkempaa raporttia.

 10. TonttuTomera says:

  Täytyy sanoa että Sauna oli oikeasti pelottava ja visuaalisestikin komeaa seurattavaa. Äänitys nyt ei ollu maailman parasta vai johtuuko pääosien huonosta artikuloinnista. Suomalainen on kyllä menossa hyvää vauhtia kohti uudistusta.

  Mutta aivan ensimmäisenä ennenkuin suomalaista elokuvaa lähdetään viemään raadikaalisti suureen suuntaan, niin suomalaiselle elokuvalle täytyy löytää identiteetti, se puuttuu kokonaan suomalaisesta elokuvasta. Kun katsotaan muiden maiden elokuvia niin me tunnistetaan jo ulkonäöstä ja kerronnasta minkä maan elokuva on kyseessä.

  Eli jos Suomessa on sekoitus jossa “ammattitaitoiset” tuottajat ja ohjaajat apinoivat 2000-luvun draamaa, keskieurooppalaista taide-elokuvaa, kansallista sotaeeposta, teatterimaista kansallissankarin tarinaa, hollywood-kauhua, toiminnallista amerikkalaismatkintaa, japanilaista kauhua, venäläistä kommunistista tarinaa, junttikomediaa ja joku lastenelokuva kerran viidessä vuodessa yms niin eihän tämmöisellä sekamelskalla voida olla kansainvälisesti tunnettu elokuvamaa.

  Suomessa elokuva-ala täytyisi nostaa uuteen uskoon, itse kannatan silmitöntä taiteellista diktatuuria, jos SES:n rahoja mennään hakemaaan. Suomessa täytyisi tehdä samanlainen suurtuotantostudio kuin SF oli aikoinaan, joka tuottaa elokuvia, joissa on yhteisesti määritelty miksi elokuvia tehdään? Kelle niitä tehdään? Millä budjetilla niitä tehdään? Mitkä ovat riskit? Mitä jos floppi tulee?

  Ei pelkällä freelance-toiminnalla, miljoonan budjeteilla ja tuotantoyhtiöiden omilla mielikuvituksilla nosteta suomalaista elokuvaa. Ei todellakaan.

  Suomalaisten tuottajien vika on ehkä se että meillä elokuvasta puhuttaessa katsellaan liikaa tuonne atlantin toiselle puolelle, jossa elokuva on viihdeteollisuutta, ROSKAA, joka elää pelkästään sillä että kassa kilisee. Suomi EI VOI olla mikään USA. Suomen tulisi kallistaa päätään ja yhteistyö suhteita nimen omaan Eurooppaan esim Venäjälle jossa elokuvakulttuuri on erittäin ammattitaitoista.

  Suomalainen elokuva ei nouse sillä jos joku tuotantoyhtiö tekee genre-elokuvaa.

  että tämmönen saarna :-)