Avoin kirje ministeri Stefan Wallinille

May 25th, 2010 by Kollektiivi

(English)

Luimme tänään huolestuneena kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin tiedotteen, jossa kerrottiin uusista toimista nettipiratismin vastatoimien tehostamisesta. Allekirjoittaneet ovat itse työskennelleet luovilla aloilla suurimman osan vuosituhannesta ja osa heistä on tienannut elantonsa pääasiassa tekijänoikeuskorvauksista, joten artistin ja hänen tukijoukkojensa toimeentulo ei ole mikään abstrakti ja etäinen asia, vaan arkipäivän ero siinä, onko leivän päällä metwurstia vai pelkkä ylähuuli.

Silti tämä uusin isku piratismia vastaan sai aikaan hyvin voimakkaan “ei näin” -reaktion. Tässä tuhlataan nyt aikaa ja rahaa niin artistien kuin mediateollisuuden kannalta suorastaan haitalliseen tuulimyllyjä vastaan taisteluun.

Laillisen nettikaupan tukeminen

Tiedotteessa oli ehkä yksi totuuden siemen:

Tiedot osoittavat, että sähköisen luovien sisältöjen kaupankäynnin edellytykset Suomessa eivät ole kunnossa.

Mikäli tällä tarkoitetaan sitä, että nykyiset lailliset nettikaupat ovat etenkin videosisällön puolella täysin surkeita, eivätkä vastaa kuluttajien tarpeisiin, tämä pitää paikkansa. Semminkin allekirjoittaneita ihmetyttää, miksi tuhlata aikaa, vaivaa ja rahaa tehottomaan piratismin vastaiseen taisteluun, kun sama vaiva voitaisiin laittaa laillisen latauskaupan kehittämiseen ja tukemiseen. Nyt ollaan tuomassa lainsäädäntöön mahdollisuutta nettiliikenteen laajamittaiseen urkkimiseen ja pyritään antamaan viranomaisvaltuuksia yksityisille kaupallisille tahoille. Haluaisimme kysyä ministeri Wallinilta, hyväksyisikö hän koko maan kattavan puhelinliikenteen tai paperipostin seurannan siksi, että sillä voitaisiin estää talousrikollisuutta?

Kulttuuriministerin, mediateollisuuden sekä tekijänoikeusjärjestöjen ykkösprioriteettina tulisi olla laillisen nettikaupan tukeminen niin taloudellisesti kuin lainsäädännön puolelta.

Musiikkibisneksessä ja videopelien puolella nettilevitykseen on herätty ja käyttökelpoisia laillisia vaihtoehtoja löytyy – ja ihmiset ovat siirtyneet niitä myös innolla käyttämään. Elokuvien ja TV-sarjojen puolella tilanne on vielä täysin lapsenkengissään. Tässä tulee vastaan myös nuorten kuluttajien ja etenkin vanhempien päättäjien välinen teknologinen kuilu. Tekniset edellytykset niin elokuvien, musiikin kuin TV-sarjojen nettilevitykseen olivat olemassa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta niitä ei teollisuuden puolella ymmärretty eikä haluttu ottaa käyttöön – eikä nettimaailman realiteetteja ymmärretä hallitustasolla vieläkään. Aktiiviset netinkäyttäjät oppivat nopeasti käyttämään verkkoa viihteen hankkimiseen – sekä sen, että mediasisällön hankkiminen laillisesti oli hankalaa ja vaivalloista, laiton puolestaan helppoa, ja vielä tietysti ilmaista.

Myös Suomessa on tarjolla joukko netissä toimivia videovuokraamoja, joista suurin osa on kuluttajan kannalta tavalla tai toisella hyvin hankalakäyttöisiä – tai viimeistään niiden perimät hinnat ovat täysin kohtuuttomia. Vaikka muut seikat olisivatkin kunnossa, viimeistään palvelun valikoima on niin huono, että se kalpenee keskimääräisen elokuvaharrastajan DVD-hyllylle.

Mikä on tämän vaihtoehto? Laittomat palvelut, josta elokuvan saa ladattua HD-tasoisena muutamassa minuutissa ja sitä voi katsella juuri sillä laitteella, kuin kuluttajaa huvittaa. Lailliset palvelut rampautetaan DRM-käyttörajoitteilla, jotka eivät käytännössä haittaa millään tavalla piraattien toimintaa, mutta vaikeuttavat lainkuuliaisten kuluttajien elämää merkittävästi. Musiikkipuolella tästä on päästy jo eroon, mutta elokuvapuolella ollaan toistamassa tismalleen samat virheet.

Allekirjoittaneista tätä asiaa käsitteli Timo Vuorensola viimeisimmässä Yle-kolumnissaan “Piratismi pelastaa elokuvan“.

Kuluttajien vastainen sota

Useat riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että netistä laittomasti lataavat henkilöt myös kuluttavat mediasisältöön enemmän rahaa kuin ne, jotka eivät lataamista harrasta – jopa kymmenkertaisen määrän. Myös käsitys nettilataajasta “kaikki mulle heti nyt ilmaiseksi” -teinipiraattina on mustavalkoinen yliyksinkertaistus, kätevä olkiukko ja mielikuvitushahmo, jota vastaan on helppo taistella. Tottakai jossain Gaussin käyrän hyvin terävässä päässä ovat nämä fanaatikot, jotka toitottavat, etteivät he halua koskaan maksaa mistään mitään. Suurin osa heistä kuitenkin kasvaa isoksi, hommaa työpaikan ja ryhtyy kuluttamaan rahojaan siihen mediasisältöön, johon nuorena tutustui. Nettilataamista harrastavat nuorten lisäksi ihan tavalliset perheenisät ja -äidit, ja se on monille paras tapa tutustua uuteen musiikkiin, sarjakuviin, elokuviin ja muuhun materiaaliin, josta sitten myös maksetaan. Ihmiset haluavat tukea suosikkiartistejaan.

Piratismin vastainen sota tässä muodossaan on sotaa kuluttajia vastaan.

Nykyisin mediateollisuus vainoaa aktiivisesti parasta ja innokkainta kuluttajasektoriaan. Tätä sotaa käydään pilaamalla nuorten ihmisten elämä täysin kohtuuttomilla korvausvaatimuksilla, joiden perusteet on useaan kertaan kyseenalaistettu. Laskutavan pohjana on useimmiten se, että jokainen ladattu teoskopio (tai pieni teostiedoston osa!) katsotaan menetetyksi myynniksi, jossa ei ole järjen hiventäkään. Huomiotta jätetään myös ihmisten ostovoiman vaihtelu talouden heilahtelun mukaan, levymyynnin siirtyminen esimerkiksi digitaaliseksi myynniksi, tai se fakta, että ihmisten rahoista kilpailee yhä laajempi kirjo viihdetuotteita.

Tekijänoikeusjärjestöjen esittämien lukujen epäilyttävyys alkaa valjeta myös kuluttajille, ainakin sen mukaan, mitä voi päätellä julkisesta keskustelusta esimerkiksi lehtien uutispalstoilla. Siinä missä pari vuotta sitten tällaisen uutisen kommenteissa olisi ollut 20 laittoman kopioinnin vastustajaa yhtä piratismimyönteistä kohden, suhdeluku on nyt päin vastoin.

Koko piratismisodan suurin tragedia on se, että teollisuus on kasvattanut kokonaisen sukupolven kuluttajia, jotka näkevät mediateollisuuden tyrannina, dinosauruksena ja vihollisena, jota on ihan ok vastustaa. Kuluttajia kielletään hankkimasta luvattomasti materiaalia netissä, mutta sitä ei kuitenkaan tarjota millään läheskään yhtä kätevällä laillisella tavalla, ei ilmaiseksi eikä rahaa vastaan. Surullisinta tämä on sikäli, että tähän huonoon valoon ovat joutuneet mediafirmojen ja tekijänoikeuslobbyn imussa myös artistit, jotka tilanteessa ovat kuluttajan ohella se toinen kärsivä osapuoli.

Sotiminen kuluttajia vastaan vääristellyillä tilastoilla ja hassuilla hahmoilla ei ole nyt se, miten tätä tilannetta pitäisi lähteä korjaamaan. Älkää nyt hyvänen aika pahentako asiaa enää lähtemällä kyttäämään ihmisten yksityistä nettiliikennettä. Mediateollisuuden pitäisi tehdä rankka imagokorjaus ja esiintyä kuluttajien silmissä kannustavana hyviksenä. Siinä tällainen tuulesta temmatuilla tilastoilla syyllistäminen ja uhkailukirjeiden lähettely ihmisten koteihin eivät todellakaan auta.

Laillisen kaupan edellytykset kuntoon

Luovan alan työntekijöinä ja kulttuuriharrastajina me allekirjoittaneet vaadimme Stefan Wallinia kulttuuriministerin roolissaan siirtämään painopisteen pois kuluttajien vainoamisesta ja keskittymään kuluttajien ja artistien kannalta toimivan, reilun ja valikoimaltaan laajan digitaalisen nettikaupan kehittämiseen. Hallituksen tulisi tehdä tekijänoikeus- ja muun lainsäädännön kannalta kaikenlaisen materiaalin nettimyynnistä niin helppoa kuin mahdollista, sekä pyrkiä kaikin keinoin houkuttelemaan myös ulkomaiset suuret mediafirmat tarjoamaan verkkokauppojaan Suomen alueella, suomalaisille kuluttajille. Tekijänoikeusjärjestöihin tällä saralla ei voi luottaa, sillä niiden toimintatapa näyttää olevan laskuttaa lyhytnäköisesti kuoliaaksi jokainen uusi innovaatio, joka pitkällä tähtäimellä toisi heille merkittäviä tuloja.

Toimimalla näin edistetään kulttuuria, turvataan sekä tekijöiden että heidän tukijoidensa toimeentulo, ja lähdetään purkamaan etenkin nuorten kuluttajien ja mediabisneksen tulehtunutta suhdetta – ei vainoamalla ja haastamalla oikeuteen innokkaimpia median kuluttajia.

Tässä pelleillään nyt hyvin konkreettisella tavalla meidän nykyisen sekä tulevan elinkeinomme parissa.

Janos Honkonen
Timo Vuorensola
Jarmo Puskala
Pekka Ollula

Päivitys 2.5.2010: Kulttuuriministeri Wallinin vastaus löytyy kommenteista.


(For our English speaking readers: This post is in Finnish, an open letter to Finland’s minister of culture, who is ramping up anti-piracy initiatives in a way we find destructive to the media business.)

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

86 Responses to “Avoin kirje ministeri Stefan Wallinille”

 1. [...] Beyond the Iron Skyn puolelta kopioitu avoin kirjeemme kultuturiministeri Stefan [...]

 2. LAKU (Lassi Aalto) says:

  Allekirjoitan tämän myös.

 3. Heikki Salo says:

  allekirjoitan myös

  lisähuomautuksena: Termi tekijänoikeus itsessään on harjaanjohtava – tekijänoikeuslaki määrittelee lähinnä teokseen liittyvät oikeudet, jotka tekijä pääsääntöisesti joutuu luovuttamaan julkaisijalleen/kustantajalleen.

 4. Kyberkeikka says:

  Täyttä asiaa.

 5. Kuinka hallitus sitten voisi käytännössä helpottaa laillisen kaupan syntyä?

  Esimerkiksi Ranskassa hallitus totesi, että levittäjien 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa teettämät sopimukset, joissa ne laajennettiin koskemaan myös “kaikkia tulevia levitysmuotoja- ja formaatteja” todetteen pätemättömiksi. Täten elokuvien nettilevitysoikeudet palasivat takaisin tuotantöyhtiöille. Tuotantoyhtiöt taas liittuivät yhteen ja loivat laillisen nettikaupan.

  Ikävä kyllä, aika lienee jo ajanut tämän ohi Suomessa,sillä levittäjät eivät enää istu nettijakeluoikeuksiensa päällä. Niitä kyllä kaupataan, mutta kysymys on, että mihin hintaan ja millä ehdoilla.

 6. anssi laiho says:

  allekirjoitan.

  Kultuuriministeriön tehtävänähän ei kaiketi olle aikaisemmin ollut kulttuurin toteuttamisen rajoittaminen maassamme?

 7. Mannatus says:

  Mediateollisuuden tulojen ja lasten sukupuolisiveellisyyden suojelemisen perusteella tässä nyt on jo aiemminkin rakennettu valvontayhteiskuntaa. Se mihin on jo lailliset edellytykset mahdollistavat ja mitä edelleen ollaan tekemässä on kenen tahansa silmänsä auki pitävän ihmisen mielestä pelottavaa. Moraalisesti väärä laiton voi muuttua nopeastikin, ja jos laki jo sallii sellaisen metsästämisen ja estämisen, missä me mahdammekaan pian olla?

 8. Allekirjoitan!

  Tuntuu turhauttavalta katsoa kun luovien alojen kilpailukykyä yritetään rampauttaa tyhmillä päätöksillä. Olen artikkelin kirjoittajien kanssa samaa mieltä – Suomen on aika panostaa kilpailukykyisten ja innovatiivisten palveluiden kehittämiseen.

 9. Atte Joutsen says:

  Allekirjoitan!

  Kuinka monta kertaa historian pitää todistaa että porkkana toimii paremmin kuin keppi.

  Juuri niin kuin on todettu, kuluttaja haluaa viihdettä ja laiskuus on hänen perusluonteensa.

  Kuluttaja arvostaa viihteen hankkimisessa: (prioritettiijärjestyksessä)
  1) HELPPOUTTA
  2) HALPAA HINTAA

  Ratkaisu on ilmiselvä. Pitää kehittää kuluttajaystävällisiä levitys- ja maksutekniikoita. Jos viihteen ostaminen on helpompaa kuin laiton lataaminen, niin kuluttajat tulevat ostaamaan haluamansa. Näin se vaan yleistettynä menee.

  Atte Joutsen

 10. Jaakko Kuusisto says:

  Heikki Salolle: ei tekijä “joudu” luovuttamaan kustantajalle yhtään mitään. Musiikkipuolella normaali käytäntö on että vastineeksi promootio- ja julkaisutyöstä kustantaja saa 33% teoksen esityskorvauksista. 66% jää siis tekijälle, ja muunkinlaisen sopimuksen neuvotteleminen on mahdollista. Jos kustantaja tekee hommansa hyvin ja merkittävästi lisää teoksen menekkiä, ei 33% ole mitenkään kohtuuton siivu.

 11. Janne says:

  @Jaakko: Riippuu alasta. On myös lukuisia sopimuksia, joissa teoksen tekijä luovuttaa kaikki oikeudet, joskin saa vastineeksi kuukausipalkkaa. Huomattava on, että tekijänoikeudet koskevat myös esimerkiksi tietokoneohjelmien tai niihin liittyvän dokumentaation tuottamista. Itse asiassa rahallisesti nämä ovat merkittävästi suurempia kuin esim. musiikkiteollisuudessa liittyvät rahat. Ja tarkkaan ottaen ne ovat niin tärkeitä, että niitä varten on tekijänoikeuslaissa ihan erillinen pykälä 40b…

 12. [...] kirje ministeri Stefan Wallinille – http://blog.starwreck.com/2010/05/25/avoin-kirje-ministeri-stefan-wallinille/ This entry was posted ontoukokuu 26th, 2010 at 0.23. You can follow any responses to [...]

 13. Kiintoisa avaus!

  Saisiko tämän myös englanniksi niin alkaisin heti jakaa linkkiä.

 14. hlehto says:

  Talvella yritin antaa rahaa laillisille videolatauspalveluille, mutta epäonnistuin. Ks. http://loistava.info/2010/01/09/leffalafkat-antakaa-minun-maksaa/ – Lopulta videovuokraamo palveli, mutta siihen vaadittiin aikamoinen määrä kävelyä pakkasessa.

 15. Marko Salama says:

  Milloinkahan nämä meidänkin (ah niin armaat) päättäjät heräisivät tälle vuosituhannelle?
  Itseä kiinnostaisi myös varsinkin HD-laatuisen materiaalin saanti helposti, vaikka maksuakin vastaan (koska maksaahan se itse ohjelman tekokin jo jotain).
  Tv:tä ten katso, koska en halua maksaa sisällöstä jota en käytä enkä katso, vaan haluaisin kyllä mieluiten maksaa ihan siitä mikä itseä kiinnostaa, ja mikä olisi helpompaa kuin hyvin tehdyltä sivustolta tuo sisältö ladata jonkimoista korvausta vastaan.
  Moni varmasti kaipaisi jo vastaavia palveluita pelkästään tietoturvan kannalta. Ja myöskin tuo että tosiaan saisi sitä mitä haluaa, eikä sitä ns halpaa korviketta.

 16. ilkka k says:

  täytyy ilmeisesti lopettaa elokuvien katsominen. ai niin, senhän olen jo tehnytkin. onneksi vapaata materiaalia on saatavilla ihan ilmaiseksi, eikä tarvitse tukea lobbaavia taiteilijoiden tekijänoikeuksia rohmuavia firmoja.

 17. Jaakko Joki says:

  Samoilla linjoilla olen – nettiliikenteen seuraaminen on vähintäänkin kyseenalainen tempaus ja ehkäpä sen voisi nähdä pienen pienenä askeleena foucaultlaisen panopticonin suuntaan: kaikkia tarkkaillaan ja aivan koko ajan. Hyviä näkökohtia tuotte esille, ehkäpä sitä pitäisi valjastaa vaikkapa Internet-yleisönne kehittelemään niitä ratkaisuja, joilla voisi käydä elokuvistakin sentti- tai eurokauppaa, kuten musiikkibisneksessä on jo mahdollista – kuitenkin ministeritason keski-ikä alkaa olla jo varsin kypsä, joten en odottaisi mullistavia teknisiä innovaatioita siltä suunnalta.

 18. Kimmo says:

  oikein

 19. Miikka M says:

  Hyvin saatu asia kerrottua. Nyt se tärkein hetki niin kuin aina ymmärtääkö kukaan tai itse Stefan wallin mitä tämä tarkoittaa ja niistä henkilöistä jotka voivat vaikuttaa näihin asioihin. Ja vaikka ymmärtäiskin niin kittaako kintaalla naamaan niin kuin yleinsä tapana on kun keskustellaan kulttuurin kehityksestä jossa syyllistetään ja vainotaan kuluttajia.

 20. Pauli Kopu says:

  Kyllä, hienoa asiaa. Jos sisällöt olisivat helpommin saatavissa laillisesti, kuin laittomasti, ihmiset käyttäisivät näitä välineitä ja sisältöä kulutettaisiin enemmän. Näin tämä elinkeino kasvaisi suomessa ja hyödyntäisi niin suomalaista kulttuuria kuin hallituksen tavoitteita luovan teollisuuden edistämisestä.

  Mahtava kannanotto! Tuen.

 21. Maria Morri says:

  Allekirjoitan. Mahtavaa, että olette ottaneet tähän kantaa näin kattavasti ja perustellusti, ihan loistavaa! Juuri tällaisia kannanottoja tarvitaan, jos halutaan estää tällainen kehitys!

 22. Joonas Salo says:

  Täyttä asiaa. Allekirjoitan.

 23. Taina Rajanti says:

  Asiaa, toivon että tämä mielipiteen ilmaus leviää laajalle. Erilaisista nettiforumeista ja facebookeista tehdään kyllä hirveitä ihmisten yksityisyyttä kyttääviä ja hyödyntäviä mörkäjä, mutta silloin kun toimeen ryhtyy valtiovalta käyttäjän yksityisyys lakkaa kummasti kiinnostamasta. Vastustan kaikkea urkinnan ja urkintamentaliteetin kasvattamista!

  Lisäksi luovan toiminnan kohdalla omistajuus on aina veteen piirretty viiva – kukaan ei nyhjää tyhjästä vaan hyödyntää olemassaolevaa ja saatavilla olevaa varantoa. Yleensä ihmiset ovat kuitenkin valmiita tunnustamaan tekijän roolin – tämä koskee ihan kaikkea fillarin virityksestä kirjallisuuteen, musiikkiin, kuvaan. Väärinkäyttäjiä on aina. Kuten toteatte, ja mitä ei liikaa voi jankuttaa: rajoitukset ja kyttääminen vaikeuttavat yleensä vain tavallisen rehellisen käyttäjän elämää, kun taas pahantahtoinen väärinkäyttäjä löytää aina keinot.

 24. Pois se minusta, että haluaisin mitenkään masinoida mitään (*köh köh*), mutta tässä vaiheessa on vielä mahdollisuus vaikuttaa tämän roskan läpimenoon. Tämä teksti on lähetetty myös ministeri Wallinille sekä muille tahoille, mutta on tärkeä että näitä epäkohtia nostetaan nyt myös julkiseen keskusteluun.

  Tämä keskustelu ei saa taantua ideologisimpien piraattien ja 80-luvulle jämähtäneen mediateollisuuden juupas-eipäs-asemasodaksi.

  Netissä kirjoittelu on ihan jees, mutta se ei riitä. Tässä vaiheessa on hyvä hetki ilmaista operaattorille, miten nopeasti palveluntarjoaja vaihtuu mikäli tällaiset urkintakeinot otetaan käyttöön, sekä omalle kansanedustajalle siitä, mitä mieltä tällaisesta yksityisyyden loukkauksesta ja media-alaa vahingoittavasta toiminnasta ollaan.

  Lisäksi uskon, ettei hallitus- tai mediateollisuustasollakaan ihan täysin vieläkään ymmärretä, millaisia palveluita nykyinen nettinatiivi kuluttaja haluaa ja mikä nykyisissä on vialla. Kannattaa muistaa, että päättävissä elimissä on niin talous- kuin hallituspuolella edelleen aika paljon niitä, joille internet on Internet Explorer, faksi vielä ihan jees ja DVD-levy uusinta uutta.

 25. Kyberkeikka says:

  Olisi varsin mielenkiintoista, jos myös Suomessa tehtäisiin samanalainen tutkimus kuin Hollannissa. Tutkimuksessa todettiin, että lataajat olivat myös ne suurimmat ostajat, samaa taitaa päteä myös täällä pohjolassa.

 26. Täysin samaa mieltä, allekirjoitan!

 27. Beast Hiltunen says:

  Hienoa tekstiä. Tämä lähti levitykseen.. nnnnnnnnnnnnnnyt.

 28. Avoin kirje ministeri Stefan Wallinille…

  Tekijöiden vetoomus kulttuuriministeri Wallinille: lopettakaa asiakkaidemme vainoaminen uhkauskirjeillä ja oikeusjutuilla, ja tiukka ei uudelle laille, joka velvoittaa operaattorit luovuttamaan käyttäjiensä henkilötietoja yksityisille kaupallisille med…

 29. Jori Lallo says:

  Mainio teksti, allekirjoitan.

  Viimeistään Spotify on hyvä esimerkki siitä, miten kuluttajat ovat valmiita maksamaan digitaalisesta sisällöstä kunhan järjestelmä on järkevä. En ota tällä kantaa artistien asemaan, mutta maksan mielelläni 10€ kuussa ja ostan silti tukemisen arvoisia äänitteitä silloin tällöin ja käyn keikoilla. Vielä saman järjestelmän kun saisi videomateriaalille järkevillä julkaisuajoilla.

 30. Henri Vänskä says:

  Allekirjoitan!

 31. Aki Kivirinta says:

  Perään voisikin lisätä tämän TEDx-esitelmän. Suosittelen katsomaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=zL2FOrx41N0

 32. Asiaa says:

  Allekirjoitan!

  Lisättävää minulla ei ole siihen, sillä ajattelen juuri täsmälleen samoin.

 33. Teemu Ylänne says:

  Hieno keskustelunavaus.

  Itse maksan mieluusti kaikesta taiteesta, jota kulutan eikä mikään ilahduta enempää kuin mahdollisuus ostaa suoraan itse taiteilijoilta. Pienet levy-yhtiöt ja orkesterit ovat jo oppineet hoitamaan asiat kunnolla ja Energia näyttää elokuvapuolella mainiota esimerkkiä muille. Järkevät toimintamallit pitäisi vain saada suurempienkin toimijoiden käyttöön.

 34. Taas näkee suomalaisen ajattelutavan tulevan esille. Parempi kepillä pitää kansaa matalana kuin yrittää porkkanalla. Ei mikään ihme jos Irwin Goodman teki aikoinaan kappaleen “Haistakaa paska koko valtiovalta”, samat dinosaurukset siellä vieläkin hiipii pitkin Eduskunta taloa…

 35. Tommi says:

  [quote]Netissä kirjoittelu on ihan jees, mutta se ei riitä. Tässä vaiheessa on hyvä hetki ilmaista operaattorille, miten nopeasti palveluntarjoaja vaihtuu mikäli tällaiset urkintakeinot otetaan käyttöön, sekä omalle kansanedustajalle siitä, mitä mieltä tällaisesta yksityisyyden loukkauksesta ja media-alaa vahingoittavasta toiminnasta ollaan.[/quote]

  Operaattorin vaihtaminen ei auta lakimuutokseen mitenkään. Kansanedustajille kirjoittaminen on tietysti “ihan ok” idea, mutta se ei ole vaikuttanut ikinä tällaisiin muutoksiin. Niistä on ollut itse asiassa vain haittaa maailmalla, kun lakiesitys on tullut takaisin hieman muhkeampana. Valitettavaa teidän puolesta, mutta kyllä kaikki tietää mitä tässä tulee lopulta käymään.

  JOS noita ideoita kuitenkin lähdetään käyttämään, niin masinointi pitää oikeasti saada käyntiin. Tätäkin avointa kirjettä voi käyttää adressina, joka saattaa saada ainakin uutisen tai kaksi jos moni sen allekirjoittaa. Kansanedustajille kirjoittaminen voi myös parantaa asiaa, jos joku jopa vaivautuu asiaa kommentoimaan.

 36. vieras says:

  Loistavaa! Toivottavasti ottaisivat järjen käteen, mutta vähän kyllä epäilen että asiat on jo päätetty ja mielipiteet muurattu kallioon.

  Kannattaa huomioida että samat virheet on tehty huumeiden kanssa, mutta tosiasioita pyritään kieltämään ja koventamaan otteita, joka taas on lisännyt kuolonuhreja muttei vähentänyt käyttöä. 40 vuotta huumeiden vastaista sotaa – täysin turhaan ja vailla tuloksia – rahallisista tappioista puhumattakaan

  http://news.yahoo.com/s/ap/20100514/ap_on_re_us/failed_drug_war
  “After 40 years, the United States’ war on drugs has cost $1 trillion and hundreds of thousands of lives, and for what? Drug use is rampant and violence even more brutal and widespread.”

 37. Hannu Holopainen says:

  Toivon todella, että ministeri lukee kirjeenne. Vaikka pidinkin piraattipuoluetta aluksi lähinnä vitsinä, alkaa tässä pikkuhiljaa kallistua heitä äänestämään. Vaikka sitten protestina tälläiselle. Ja operaattorin vaihto tapahtuu samantien sellaiseen, joka tälläiseen ei sitoudu, jos sellaisia siinä vaiheessa on.

 38. Reiska says:

  Suoraanasnottuna vituttaa Netflixin kaltaisten palvelujen huutava poissaolo kotimaassani. 7 Km päässä olevasta Makuunista ei kiinnosta lähteä sunnuntai-illan filkkaa etsimään, joten vaihtoehdoksi jää piraattisataman kaltaiset käyttäjän ehdoilla toimivat palvelut.

  Kuitenkin perheenjäsenistä löytyy huonommin Englantia osaavia jäseniä, jolloin valikoimaa rajoittaa hyvin pitkälti vapaaehtoistahojen suomenkielen tekstitysinto.

  Mieluummin kyllä maksaisin sopivan kuukausisumman, katsoisin mitä haluan, milloin haluan, valmiiksi suomalaisilla tekstityksillä – mutta ei, olen vain likainen piraatti.

 39. Saga says:

  Olen niin iloinen, että Suomella on näinkin hyvä järjen ääni – toivotaan vain, että ministerit ja muut osaavat kuunnella.

  Mietin tätä asiaa eilen itsekseni – meillä on hyllyssä kaksikin Star Wreckiä vaikka sen saisi helposti kaapattua jostakin netin syövereistä. Olen myös itse tutustunut nuoruudessani netin latausmahdollisuuksiin, sekä kasvanut aikuiseksi ja ostanut itselleni suuren elokuvakirjaston juurikin pohjaten niihin elokuvakokemuksiin. Jos köyhä ihminen lataa laitonta tavaraa netistä omaksi viihteekseen, ei tämä tule saamaan maagisesti rahaa kulutettavaksi mikäli hallitus päättää nootata jollakin viestillä. Myönnettäköön, että on parempi saada varoituskirje kuin syyte.

  Kotilataaja ei kuitenkaan ole se ihminen, joka on syypää piratismiin. Hänellä on vain liian monta huonoa vaihtoehtoa joista valita. Ministerin pitäisi ymmärtää tämä ja yrittää tuoda kuluttajalle se kauan kaivattu hyvä vaihtoehto.

 40. [...] varastaa netistä 335 miljoonalla eurolla Uusi Suomi – Nettilataaja, viimeinen varoitus tulossa Beyond the Iron Sky – Avoin kirje ministeri Stefan Wallinille Panu Horsmalahti: Piratismi tuottaa kansalle yli miljardi euroa voittoa vuodessa Piraattipuolue: [...]

 41. Näköjään tätä varoituslakia ollaan nyt ajamassa läpi vauhdilla: http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2010/05/26/piraattien-varoituslaki-lahtee-lausunnoille/20107539/66

  Luulenpa, että tässä mitataan nyt netinkäyttäjien poliittinen arvo. Eduskuntavaalit ovat käytännössä kulman takana, eikä kansalle epämieluisia lakeja enää tahdota säätää – esimerkkinä vaikkapa mediamaksun lykkääminen vaalien toiselle puolelle.

  Ilmeisesti ei uskota, että äänestäjistä löytyisi vastustusta laille, joka rankaisee kuluttajia ja polkee kansalaisten perusoikeuksia nettiliikenteen urkinnalla.

  Omalta osaltani täytynee nostaa kissa ensimmäistä kertaa julkisesti pöydälle:

  Tulen olemaan ehdolla ensi vuonna järjestettävissä eduskuntavaaleissa. En enää pysty katsomaan vierestä, kun lakeja säädetään käsittämättä niiden vaikutuksia netinkäyttäjiin – ja koska kommunikointi siirtyy entistä enemmän verkkoon, niin täten myöskin koko yhteiskuntaan. Siksi koen, että minun on edes yritettävä vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Tällä hetkellä eduskuntaan pääseminen on vielä toisarvoista siihen, että nämä asiat on saatava nostettua merkittäviksi vaaliteemoiksi.

 42. Tottakae says:

  Allekirjoitan ehdottomasti.

  Ei ole mitään järkeä tuhlata valtion rahoja tuon lopettamiseen, koska se ei ole edes mahdollista millään tasolla. Se levittäminen, kun on kerran hokattu, niin se tulee aina olemaan täällä.

 43. Samu Pirinen says:

  Täyttä asiaa. Pitää toivoa, että järki kerrankin voittaisi. Järkyttävää katsoa miten näissä asioissa mennään perse edellä puuhun kerta toisensa jälkeen. Nyt olisi todellakin korkea aika päättäjienkin herätä tähän päivään ja kavuta kehityksen kyytiin.

  Aion ainakin antaa oman vaatimattoman panokseni hyvään tarkoitukseen ja laitan tämän levitykseen.

 44. Taina Rajanti says:

  Eli pyydän: laittakaa tämä järkevä ja maltillinen ja perusteltu vetoomus jonnekin allekirjoitettavaksi, lupaan kuuluttaa verkostoissani ja taatusti allekirjoitan sen. Pelkkä fb status-linkki ei pitkälle potki, vaikka hyvin leviääkin – adressi tms näkyisi sitten päättäjätasollakin.

 45. Mika Laiho says:

  Mahtava kannanotto jonka allekirjoitan täysin. Lähtee kiertoon.

  Kulttuurin alan nykypäivä on netissä, mutta päättäjät on menneiltä ajoilta. Tähän olisi saatava muutos näitä todella huonoja päätöksiä tehdään tekijänoikeusjärjestöjen vääristeltyjen “faktojen” perusteella. Nehän ovat vain kyseisille järjestöille kaikkein valoisin vaihtoehto.

  Luottamusta kansaan ei sopisi järkyttää. Näin kuitenkin tehdään. Piraattipuolue alkaa kuulostaa päivä päivältä paremmalta vaihtoehdolta.

 46. Late says:

  Loistava teksti, allekirjoitan.

 47. Jouni says:

  Allekirjoitan täysin tämän.

 48. [...] Suositeltavaa luettavaa: Janos Honkosen, Timo Vuorensolan Jarmo Puskalan ja Pekka Ollulan avoin kirje miniseri Walliinille. Tagit: Finreactor Aiheet: KKO, Oikeudenkäynti Tilaa Uutiskirje Tilaa RSS-syöte [...]

 49. Nimimerkki says:

  “Nyt se tärkein hetki niin kuin aina ymmärtääkö kukaan tai itse Stefan wallin mitä tämä tarkoittaa ja niistä henkilöistä jotka voivat vaikuttaa näihin asioihin.”
  ____

  Erittäin varovaiseen optimismiin on ehkä vain syytä, jos edes siihen…

  Epäilen vahvasti, että palkkaa saadaan näissä hommissa lähinnä siitä, että hoidetaan hyvin omien lobbareiden puolta. Tällä tavalla voi varmistaa sen, että joku ministeripaikka voi löytyä jopa seuraavallekin kaudelle. Tämä siis pätee muidenkin kun Wallinin kohdalla…