Facebook poisti Kaivuri-Mutasen fanisivun

June 28th, 2010 by Jarmo Puskala

English summary: Facebook has removed one of the biggest Finnish pages without any good reason. This post is mostly about how bad an example this is for Finnish companies planning on adopting social media in their business. This is now the third large Finnish page removed without good reason in the last 6 months.

Facebook kaivaa jälleen kerran omaa kuoppaansa. Ilmeisesti suomalaiset sivut hassuine suomenkielisine sanoineen ovat punainen vaate Facebookin sensuuritiimille. MoonTV:n sivun poistosta on ehtinyt kulua vasta pari viikkoa, kun Facebook on iskenyt kauhansa entistä syvemmälle lietteeseen. Tällä kertaa vasaran alle joutui Suomen suurin kesäilmiö, eli Jukka Mutanen joka Facebookista lähteneen vedon johdosta ajaa parhaillaan minikaivurilla Hangosta Kuusamoon. Iltapäivälehdet huutavat Facebookin sulkeneen Mutasen sivut.

Tämä on Facebookin poistoista ehkä käsittämättömin. Minikaivurit eivät tietääkseni ole laittomia, loukkaa uskonnollisia ryhmiä tai uhkaa sukupuolisiveyttä millään lailla. Sen sijaan kyseessä oli Suomen suurin Facebook-ilmiö, suorastaan palvelun kultapoika – siellä aloitettu vitsi voi paisua näin valtavaksi mediatapahtumaksi.

Facebookin yrityskäytön kannalta Mutasen sivun poisto lienee tähänastisista vahingollisin. Paitsi, että tästä kuulevat muutkin kuin netin aktiivikäyttäjät, kertoo tämä hyvin vahvaa kieltään siitä kuinka mielivaltaisia Facebookin päätökset ovat. Tämä tuskin kannustaaa yhtäkään pienyritystä käyttämään vähiä rahojaan Facebook-markkinointiin. “Jos Mutasen sivut poistettiin, niin eikö ne voi poistaa meidänkin sivut?”, tulee varmasti olemaan yleinen kysymys sosiaalisen median markkinoijille.

Oma arvaukseni on, että sivusta on tehty piloillaan valituksia ja nämä valitukset on käsitellyt suomea ymmärtämätön työntekijä. Tämä ei ole voinut millään tietää palvataanko sivulla saatanaa, vai jutellaanko minikaivurilla köröttelystä. Koska valitukset on tehty niin vaikeiksi, Mutasen fanien ainoa toivo lienee se, että uutinen sivun poistosta leviää mediassa niin laajalle, että sana siitä kiirii myös Facebookin markkinointiosastolle. Jos näin ei käy, sivut jäänevät palauttamatta ja suomalaiset sosiaalisen median palvelut saavat yllättävän kilpailuedun taisteluun kotimaisista mainosmarkoista.

  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • Reddit
  • MySpace
  • Tumblr
  • del.icio.us

One Response to “Facebook poisti Kaivuri-Mutasen fanisivun”

  1. Hanna Takala says:

    Sivu on näemmä palautettu, mutta tosi on ettei tämä hyvää tee tämä jumppaaminen.