Kuluttajat: mitä haluatte digitaaliselta mediakaupalta?

May 28th, 2011 by Kollektiivi

Kuten viime päivinä on uutisoitu, kotimaiset musiikkituottajat ovat kyllästyneet odottamaan, että ihmiset siirtyisivät waretuksesta kotimaisten musiikin nettikauppojen pariin, ja tarjoavat tähän syyksi Piratebayn suosiota. Lääkkeeksi tarjotaan Piratebayn sensurointia suomalaisilta netinkäyttäjiltä, jonka käytännöllisyydestä ratkaisuna ei tässä sen enempää.

Photo: The Consumerist

Meidän näkemyksemme on, että piraatit ovat alipalveltuja asiakkaita, ja elleivät lailliset vaihtoehdot kelpaa, niissä lie kuluttajan kannalta jotain pielessä. Nyt kun keskustelu on pinnalla, on hyvä hetki saada oma mielipiteensä julki: kerro kommenteissa, mikä nykyisissä (kotimaisissa) musiikin, leffojen, TV-sarjojen jne. digitaalisissa latauskaupoissa on pielessä ja ennen kaikkea – miten asiat olisivat sitten kun ne ovat hyvin?

On ok kritisoida olemassaolevia kauppoja, mutta ei tehdä tästä pelkkää valitusta – laittakaa mukaan konkreettisia parannusehdotuksia: mikä saisi juuri sinut käyttämään latauskauppoja ja millaisia latauskauppoja toivoisit? Pidetään keskustelu rakentavana: filosofointi nettilatauksen oikeutuksesta ja autojen kopioinnista, varas/riistäjä-haukut ja muu epärakentava mesominen tullaan moderoimaan armotta – sitä kamaa on netissä jo tarpeeksi. Jos välttämättä haluat keskustella, sitä voi tehdä vaikkapa edellisen blogauksen puolella, mutta pyhitetään tämän blogauksen kommentit ehdotuksille ja huomioille. (Huom: Jos viestisi ei tule heti näkyviin, se on jäänyt blogin automaattisuotimiin, joista puramme sen mahdollisimman pian.)

Iron Sky -konseptin isä ja yhteisövastaavamme Jarmo Puskala on maanantaina Yle Radio 1 Kultakuume -ohjelmassa 15:15 ja 21:15 keskustelemassa Musiikkituottajat – IFPI Finlandin Lauri Rechardtin kanssa siitä, mikä nykyisissä digitaalisissa mediakaupoissa mättää ja mikä olisi se keino, jolla ihmiset saataisiin laillisten kauppojen pariin, joten tämä on hyvä hetki saada oma mielipide kuluttajana kuuluviin.

Tästä asiasta on nyt jänkätty tarpeeksi pitkään ja poterot ovat syvät: mitä jos iänikuisen vänkäämisen sijaan lähdettäisiin yhteistoimin kehittämään sellaisia levityskanavia, jotka kelpaavat niin kuluttajille kuin median tuottajille! Kuka tietää, tämä keskustelu voi hyvinkin poikia ideoinnin lisäksi aivan konkreettisia tuloksia sopivien yhteistyökumppanien kanssa.

- Janos Honkonen
- Tero Kaukomaa
- Timo Vuorensola
- Jarmo Puskala
- Pekka Ollula

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

67 Responses to “Kuluttajat: mitä haluatte digitaaliselta mediakaupalta?”

 1. Toni Savolainen says:

  Ostin tossa eilen ihan tiedostamatta suomalaista musaa ulkomaisesta nettikaupasta. Kaikki toimi kuten pitääkin. Tästä eteenpäin minulla tulisi vaan olla enemmän oikeuksia biisin käyttöön. Teosto ja Gramex haluaisivat minulta rahaa esimerkiksi julkisesta esittämisestä, vaikkei heille annettu raha enää päädykkään artisteille joita kuuntelen. Minun näkökulmasta tämä on ilmaista (ja erinomaisen hyvää) mainosta. Kyseisillä artisteilla ei käsittääkseni ole mitään tätä vastaan.

  Käyttäisin todennäköisesti amazonia mieluummin kuin itunesia, mutta amatsooni ei annakkaan ladata musaa Suomesta.

  Videokauppojen olemassaoloa en tiedosta. Kai niitä on, mutta hyvin ovat itsensä naamioineet. Itse asiassa suomalaisen mp3-kaupankin keksiminen vaatii turhan paljon ajatustyötä. Ovi music on ehkä mainostetuin, mutta sekin jotenkin mennyt ohi. Anttilan kauppa on pyörinyt sen verran pitkään sivuilla, et sen olemassaolon tiedän. Meteli on melko näkyvä googlettaessa, muttei brändinä herätä oikein mitään tuntemuksia. MTV3:n kauppa on aivan viime aikoina alkanut näkyä, se vie ehkä lähitulevaisuudessa eniten latauksia (olettaen että sieltä löytyy myös sitä musaa).

  Voddler on saanut sen verran medianäkyvyyttä loistavan spotifyn vanavedessä, et sen tiedän.
  Cdon ilmeisesti jotain suoratoistoa joskus möi, mutta palvelu ei toiminut koneellani. Oli muutenkin äärimmäisen nihkeää säätöä. Ei näin.
  Luulisin, että Suomessa otollisin ympäristö myös maksulliselle katselulle olisi tv-kanavien nettipalvelut. Voisin kuvitella maksavani jostain jotain, jos sieltä saisi helposti ja toimivasti homman pelaamaan. MTV on ampunut itseään jalkaan silverlightilla tässä, mutta flash toimii ok, tulevaisuudessa html5 parempi.

  Sarjat ja leffat pitäisi saada niin, että yksi maksu/leffa tai jakso riittää loppuelämäksi, teknisestä laadusta riippumatta. Tekniikka kehittyy ja en halua maksaa samasta asiasta moneen otteeseen eri resoluutioilla/äänenlaaduilla. 20 vuotta olisi ehkä sopiva aika, jonka jälkeen videotuotteet voisi vapauttaa maksuista kokonaan. Musiikilla artistin ikä + esim vuosi kuolemasta.

  En pidä ohjelmiin tai laitteisiin sidotusta markkinoinnista, koska laitteet hajoaa, tekniikka muuttuu ja ohjelmafirmat kaatuu. Tämä johtaa lopulta vain siihen, että samasta tuotteesta maksetaan päällekkäisiä maksuja ja sidotaan asiakasta omaan tuotteeseen väkisin. Mobiilipuolen ohjelmakaupat ovat hyvä esimerkki tästä. Et ole vaihtamassa applea androidiin, jos sulla on softakaupassa 200e rahaa kiinni.

  Trailereiden laittaminen pakkokatseluun on muuten aika aivokuollut ajatus. Ihmiset saattavat katsoa niitä ihan vapaaehtoisestikin, jos niitä on vaan tarjolla helposti.

 2. Janne K says:

  Itse ostan elokuvani Blu-rayna pääasiassa ulkomaisista nettikaupoista pääasiassa kuvanlaadun, valikoiman ja hinnan takia.

  Mutta olennaista videopalvelun menestymiselle Suomessa on varmasti kotimaisten elokuvien valikoima. Esim. CDONin valikoimassa on nyt alkukesästä 2011 35 suomalaista elokuvaa, Headwebissa 20. Voddlerista en ihan heti ainakaan niitä onnistunut löytämään, mikä ehkä kertoo jo sekin jotain.

  Komppaan Tonia tuon suhteen, että tukea pitää löytyä monelle alustalle ja yhden ostoksen pitää toimia useammalla alustalla esim. nykyisen Steam-pelipalvelun tavoin. Tietysti hinnoittelussa voi olla useita vaihtoehtoja: vuokraus, leffan ostaminen itselleen ja Spotifyn kaltainen jatkuva tilauspalvelu.

  Mielenkiintoinen tapa erottua muista palveluista voisi olla rinnakkaispalvelu julkisia esityksiä varten. Eli elokuvakerhot, syrjäseutujen teatterit, baarit, kahvilat yms. voisivat ostaa oikeudet myös yleisöesitystä varten.

 3. Antti R2 says:

  Torrentien heikkous on nopeasti supistuva valikoima. Pienemmälle yleisölle tarkoitettuja dokkareista ja harvinaisemmista elokuvista ei löydy seedejä enää puolen vuoden jälkeen. Tässä olisi se sauma, netflix-hulu ripoff josta löytää harvinaisempaakin materiaalia vuosien jälkeen, vaivattomasti, ilman ainuttakaan turhaa klikkiä tai mainosta josta ei maksamalla pääsisi eroon. Ja tietenkin uutuussarjat viikon sisällä jenkkijulkaisusta. ei niitä tekstityksiäkään alkuun ole pakko olla, mutta kun kerran on tottunut seuraamaan jenkkitahdin mukaan, olisi ihan kiva voida maksaa siitä jotain tekijöillekin. Pitääkin tarkistaa mitä sieltä Elisan vuokraamosta löytyy nykyään.

  Musiikin kanssa hankalampaa – kuuntelua varten striimaan spotifysta. Harmittaahan se ettei harvinaisempaa ja suomalaista juuri löydy mutta sitten kuuntelen jotain muuta, tai vaikka nettiradioita tai etsin youtubesta, mutta pelkkää satunnaista kuuntelua varten vain harvoin olen enää valmis maksamaan. No okei, Japanin tarjonta spotifyihin niin ehkä siitä hieman, joo.
  Biisejä/levyä ostaessa haluan tukea bändiä koska musiikki on muodostunut tavanomaista merkittävämmäksi. Tällöin kaipaan mahdollisuutta hankkia mp3:sen ohella helposti oheissälää: kauniita kansivihkoja, keräilybokseja, t-paitoja jne. Lisäksi olisi kiva, etenkin tuollaista bonussälää kerätessä, nähdä paljonko hinnasta menee suoraan bändille. Tässä voisi toimia sellaiset maksa paljonko haluat -ratkaisut.
  Ja tietenkin se perussetti: ei drmää, vapaat formaatit, kertaostolla ainainen kättöoikeus missä laitteessa tahansa myös perheelle, ei vesileimoja, helppo käyttöliittymä (vrt piratebay) jne…
  Ehkä sivuun joku pandoran tyylinen suosittelujärjestelmä samankaltaisista biiseistä ja artisteista toimisi, mutten tiedä onko moisia jo olemassa, koska spotify.

 4. Ephief says:

  Katson paljon sarjoja ja elokuvia. Olisin valmis maksamaan niistä, jos ne saisi vähintään yhtä nopeasti ja yhtä hyvällä laadulla kuin laittoman materiaalin tällä hetkellä. Videot pitäisi siis julkaista heti (tai pienellä viiveellä) TV-esitysten jälkeen, ilman mainoksia ja ilman DRM:ää.

  Televisiosarjan jakson sopiva hinta olisi esimerkiksi noin dollari/euro yksittäisestä jaksosta, ehkä jopa jakson pituuden mukaan hieman vaihdellen. Kokonaisia kausia tulisi voida ostaa könttähintaan halvemmallakin. Sopiva könttähinta olisi hinta, jonka maksamalla koko kauden katsoessaan vielä säästäisi, vaikka olisikin jo maksanut pari ensimmäistä jaksoa erikseen. Toisin sanoen, sarjoja pitäisi pystyä koekatsomaan ilman merkittävää taloudellista sitoutumista. Vanhemmat sarjat ja kaudet olisivat luonnollisesti edullisempia kuin tuoreet.

  Elokuvissa uunituore hittielokuva voisi ensi-iltaviikolla maksaa ehkä jopa vitosen, mutta hinnan tulisi melko nopeasti lähteä laskuun.

  HD-laadusta olisin valmis maksamaan hieman extraa, mutta katsojalla tulisi aina olla valittavissa useita eri laatuja ja hinnoittelumalleja. Sisällöstä tulisi olla valittavissa tiedosto- tai stream-formaatti ja ostaessaan esimerkiksi jakson televisiosarjaa saisi automaattisesti rajoittamattomat (ja ikuiset) oikeudet kyseiseen videoon ja sen kaikkiin (saman hintaluokan) formaatteihin.

  En katso televisiota, sillä en voi sietää mainoksia ja mainoskatkoja. Voisin olla valmis jopa katsomaan lyhyen mainoksen jakson tai elokuvan alussa ja lopussa, mutta mainokset tulisi aina olla ohitettavissa.

  Kun ostan videotiedoston, minulla tulisi luonnollisesti olla täydet oikeudet tehdä sillä (henkilökohtaisessa käytössä) mitä tahansa. Henkilökohtaista käyttöä on myös se, että katson videota perheen tai ystävien seurassa tai että otan tiedostosta kopioita.

  Tiivistettynä: Kaipaisin keinoa maksaa sisällöstä, joka olisi laadultaan ja käytettävyydeltään ja muiltakin ominaisuuksiltaan vähintään nykyisen laittoman sisällön veroista.

 5. Aloril says:

  Vuokraaminen voi tarkoittaa että on esim. 1 vuorokausi aikaa katsoa/ladata. Ostaminen tarkoittaa että katsomisoikeus/latausoikeus säilyy loputtomiin. Tässä ei tarvita mitään DRM:ää, tieto siitä että onko maksettu oikeutta siirtää tavuja palvelimelta riittää. Ero hinnassa ja kaistankäytössä vastaa toisiaan. Jos käyttäjä ostaa 1 vuorokauden käyttöoikeuden ja jos on ladannut sen omalle koneelle sinä aikana, niin on itse vastuussa varmuuskopioista, uudelle medialle siirtämisestä, jne… tai vaihtoehtoisesti vuokraa uudestaan tai ostaa. Jos on aikoinaan ostanut, niin voi aina katsoa/ladata uudestaan.

 6. anonyymi says:

  Kyllä kuuli kuka oli valmistautunut haastatteluun ja kuka ei.
  Lauri Rechardtin mielestä nykyisissä digitaalisissa mediakaupoissa ei mikään mätä. Puskala jumittui vanhoihin asioihin. Kyllä nyt noita tutkimuksia olisi edes voinut kyseenalaistaa.

  Vähän kyllä epäilyttää tuommoinen, että propagandajärjestön PR-henkilö otetaan keskustelemaan ns. neutraalin henkilön kanssa.
  Joko tässä haettiin jotain väittelytyylistä vastakkainasettelua, jolloin olisi pitänyt olla tasapuolinen ja ottaa vaikka joku poliittinen piraatti mukaan, tai sitten tässä vain laitettiin neutraali henkilö pesemään propagandakoneiston näkemyksiä puhtaaksi.

 7. anonyymi: Valmistauduttu kyllä oli, mutta vähän eri keskusteluun kuin mitä lopulta käytiin. Asia ei kuitenkaan ollut juontajan syytä. Asiaan päästiin oikeastaan vasta kahviossa. Katsotaan jos keskustelu vaikka etenisi tästä jonnekin.

 8. Ohjelma on nyt Areenassa. Nettiosusu alkaa jossain kolmen-neljän minuutin tienoilla: http://areena.yle.fi/ohjelma/52620

 9. jrn says:

  Spotify mutta leffoille. En halua ostaa, ei kiinnosta keräillä. Haluan istua sohvalle, valkata pätkän ja pistää pyörimään (tai ladata edellisenä iltana htpc:n välimuistiin, ettei tarvi kärsiä hitaasta netistä).

 10. Atso Akujärvi says:

  En uskaltaisi mennä väittämään että digitaalinen levitys saadaan käyntiin “karsimalla piratismi”. Piratismi karsiutuu kun digitaalinen levitys saadaan helpoksi, toimivaksi ja kuluttajalle sopivalle hintatasolle.

  Spotify muutti musiikkikulttuurin totaalisesti. Nyt voit maksaa siitä että kuuntelet mitä tahansa, milloin tahansa. Samoin digitaaliset kaupat kuten Drum&Bass Arena, iTunes, Ovi yms. osoittavat oikeaan suuntaan. Mikromaksut / kuukausimaksut esim ohjelmalla tai nettipalvelussa antavat ihmiselle sellaisen integraation oston ja kuuntelun välillä että käyttäjälle on helpompi vain ostaa esim euron maksava kappale kuin lähteä etsimään piraattikopiota. Siitähän piratismista on kyse monen osalta: Siitä kuinka älyttömän helppoa on vain ladata peli/elokuva/levy koneelle ja kuluttaa sitä.

  Steam on palvelu joka mullisti ainakin oman pelikulutustapani täysin. Kirjaudut sisään, pidät yhteyttä pelikavereihesi, selailet pelejä, uusia tarjouksia, katselet trailereita, kun jokin kiinnostaa klikkaat valehtelematta kolme kertaa oikeaa nappia ja voila, peli on jo latautumassa koneellesi ja pelaaminen onnistuu niin ikään vain yhtä nappia painamalla. Enää ei tarvitse mennä torrentsivustolle, etsiä oikea kopio, ladata se, asentaa se, kräkätä se ja sitten vasta pelata. Kun digitaalinen myynti ja jakelu voittaa piratismin tuotteen saannin ja kulutuksen helppoudessa, silloin piratismi alkaa karsiutua eikä piratismi enää ole “helpoin tapa” saada haluaamansa. Henkilökohtaisesti en ole steamiin kirjauduttuani warettanut yhtään peliä ja olen ostanut puolen vuoden aikana enemmän pelejä kuin aikaisemmin 10v aikana.

  Sen sijaan että lähdetään taas hoitamaan oireita mutta unohdetaan tyystin tauti, pitäisi meidän mieluummin oikeasti miettiä miksi suomessa digitaalinen jakelu ei ota tuulta alleen? On helppo istua omassa epäonnistumisen virtsalammikossaan, housut märkänä ja syyttää piratismia sen sijaan että suoraan myöntäisi että me emme vain ole keksineet tarpeeksi toimivaa menetelmää saada digitaalinen myynti tarpeeksi helpoksi ja houkuttelevaksi.

  Kuten moni ylempi kommentoija on myös maininnut streampalvelut ovat nykypäivän konetehoille ja internetnopeuksille toimiva vaihtoehto. Jos ihminen haluaa katsoa TV-sarjaa, dokumenttia, elokuvaa tai musiikkivideoita, hän voisi suoraan vain klikata haluaamansa videota ja katsoa sen siltä istumalta. Miksi emme näe tätä yhtenä mahdollisuutena jakelulle?

  Pääpointteina haluan vielä tiivistää palvelun helppouden. Kun tuote on helposti saatavilla(ja tarkoitan että sen pitää olla HELPPOA ja VAIVATONTA) niin asiakas mieluusti käyttää palvelua. Ihmisillä on ns. “Principle of least effort”(http://en.wikipedia.org/wiki/Principle_of_least_effort) joka tarkoittaa että ihminen puntaroi kaikki toimenpiteensä ja mieluiten tekee asiat loogisesti helpoimman kautta. Jos digitaalinen jakelu on kuluttajalle vaivalloista, hän paljon mieluummin vain lataa laittomasti tuotteen.

  Toisin sanoen, älkää hyvät ihmiset jaksako käyttää resurssejanne jonkun torrentsivuston estämiseen, piraatit löytävät aina keinonsa. Sen sijaan keskittykää tekemään tuote joka on kilpailukykyinen, vaivaton ja kuluttajan kukkarolle sopiva. Aivan sama kuinka monta piraattisivustoa suljette, mutta jos tuotteenne ei ole käyttäjille mieluisa, kukaan ei siltikään käytä tuotettanne.

 11. Roadstar says:

  Musiikin suhteen olen käyttänyt iTunesia jo useamman vuoden ja etenkin nykyään ilman DRM:ää minulla ei ole kaupasta valittamista.

  TV-sarjojen suhteen asia on taas aivan toisin. En ainakaan tiedä (vinkkejä otetaan siis vastaan) yhtään paikkaa, josta voisin Suomesta käsin ostaa esimerkiksi Game of Thronesin jaksot katsottavakseni järkevässä ajassa jaksojen alkuperäisestä esittämisestä. Television puolella vaihtoehdot ovat odottaminen kevääseen 2012 (Yle), joka ei jostain kumman syystä houkuttele kun netti on NYT täynnä keskustelua kyseisestä sarjasta, tai Canalin kanavapaketin hommaaminen ja jaksojen näkeminen noin 3 viikon viiveellä. Canal-optiokaan ei houkuttele sillä, että minulla on jo yksi kanavapaketti (Welho Mix), johon en kuitenkaan jostain nerokkaasta syystä saa valita yhtään Canalin kanavaa mukaan, joten yhden sarjan nähdäkseni minun pitäisi ottaa vuoden määräaikainen tilaus kanavapaketista jota en muutoin tarvi. Ei kiitos, ostan vaikka sarjan DVD-boksin sitten joskus, mutta ajattelin katsoa jaksot silloin kun ne ovat ajankohtaisia, joten pitänee vilkuilla hämäräkujille. Jenkkilässä TV-sarjoja on jo jonkin aikaa saanut iTunesista, joten tutussa kaupassa olisi infrakin valmiina, joten nyt pitää ilmeisesti vain odotella että oikeudenhaltijoille kelpaisi myydä sisältöään myös täällä. Maksaisin helposti pari kolme euroa per jakso, mutta tällä hetkellä ketään ei kiinnosta myydä. Milloinkahan tähän saataisiin muutos?

 12. Ville_ says:

  Optimoitu nettikauppa:
  Tuottaja määritteleen tuotteelleen (peli, leffa, musiikki, jne…) ylimmän ja alimman hinnan millä haluaa tuotteesta luopua.

  Tuote aloittaa ylimmällä hinnalla ja hinta putoaa päivän jaksoilla alaspäin kysynnän laskiessa tai voi jopa nousta jos kysyntä nousee.

  Loppuun vielä samat toiveet kuin muillakin eli kaupan pitää toimia luotettavasti, nopeasti ja pienillä kustannuksilla.

  Alin hinta + kaupan kate ratkaisee miten paljon jakelusta jää lopulta piraateille.

  Jos haluaa tarjota parempaa kuin PB niin automaattinen transcode esim. mobiililaitteille olis varmaan ominaisuus joka tois asiakkaita.

  Mitään käyttöä hankaloittavaa noihin ei tietenkää saa ympätä koska ihmiset menee sinne mistä sen helpoimmalla saa.

 13. Thunder says:

  Esimerkiksi aion tässä joku päivä rakennella HTPC:n ja paras yhdistelmä on Linux + XBMC, missä voin rajattomasti säädellä mitä vaan ja tallentaa minkä tahansa ilmaiskanavia yhtäaikaisesti. Windows-yhdistelmällä se ei vaan ole kovin luotettava. Mutta mediateollisuus ja TO-järjestöt ovat jostain syystä haluttomia Linuxia kohtaan, katsokaa esim. Voddlerin FAQ-osiossa.

  Haluan mieluummin alustariippumattoman digikaupan, jossa mikä tahansa laitteet käy yhteen ja ettei tarvitse pohtia laitteen ostamista kaupasta, että käykö tämä yhteen sen uuden digikaupan kanssa. Siksi päädyin tähän ratkaisuun, että säätelisin itselleni lähes täydellisen multimediakoneen. iTunes tai vastaava palvelu ei ole sellainen alustariippumaton ratkaisu.

  Toisekseen, haluan tietää ostaessani tuotteita, että rahat ohjautuu suurin osa suoraan tekijälle/tekijöille. En halua mitään sellaista, että rahat ohjautuu ensin TO-mafialle ja sitä kautta tekijöille. Tämä on väärin, koska silloin tuetaan myös niitä huonoja tuotteita tarpeettomasti, jotka kuuluvat kuihtua pois.

  Johan oli ratkaisu vähän aikaa sitten, että sivuston omistaja maksoi koko sakkosumman ja sitten jälkeenpäin sama tekijänoikeusryhmä sanoi käyttävänsä kaikki rahat piraatinvastaiseen hommaan. Selvä, tekijöille 0 senttiä. Tämä ei ole kuluttajalle mieluisa uutinen. Siksi haluan, että rahat näkisi ohjattavan paremmin tekijälle/tekijöille.

  Jotta voisi ostaa tuotteita digikaupasta, pitäisi sinne ottaa luottokorttien lisäksi nettipankkimaksut ja kännykkämaksaminen. Pelkät luottokortit eivät saa olla rajoittava tekijä.

  Tekstityksistä pitäisi tehdä enemmän motivaatiota herättäviä asioita, että tunnetuimmat tekstityssivustojen ryhmät, jotka sitoutuvat tekstien tekoon, saisivat tekstityksen teon jälkeen ilmaiseksi sen elokuvan tai pari kappaletta vaivanpalkkiokseen.

  TV-kaistapalvelu pitää ottaa mukaan siihen palveluun, kun usein tulee nähtyä, ettei ulkosuomalaiset näe Ylen areenaa tai muitakaan nettikanavia ja tämä palvelu on heille todella tärkeää. Jos kaikki siellä olevat kommentteineen sekä tämä vuodatukseni otettaisiin huomioon, siinä olisi Suomelle mainio tilaisuus markkinoida uudenlaista digikauppaa kansainvälisille markkinoille ja saada tienestejä ja että Suomi tulee tunnetummaksi.

  Tämä Jaden linkki sisältää kaiken olennaisen, mitä minä haluan ja toivon. Menin allekirjoittamaan jo.

  http://www.dontmakemesteal.com/fi/

 14. Urjaman says:

  Oikea linkki tohon radio-ohjelmaan on nykyään http://areena.yle.fi/audio/1306820044726 (BTW).

 15. Jani says:

  Jos vain mahdollista, asentakaapa johonkin koneeseen Debian GNU/Linux KDE-työpöytäympäristöllä. Ja surffatkaa Internetissä sillä järjestelmän oletuskokoonpanolla asentamatta mitään: Toimiiko esim. YouTube Konquerorilla? No ei. Pystytkö katsomaan elokuvan DVD- tai Blu-ray-levyltä? No et.

  “Mikä saisi juuri sinut käyttämään latauskauppoja ja millaisia latauskauppoja toivoisit?”

  Minä en halua pilvipalveluja, olen valmis näkemään hieman vaivaa ladatakseni ostamani viihteen (musiikit .flac- ja elokuvat .mkv-tiedostoina) kiintolevylleni.

  Haluan vapaan markkinatalouden ja vapaan tietoyhteiskunnan hengessä useita Internet-kauppoja, jotka kilpailevat asiakkaista mm. valikoiman suuruudella sekä tuotteiden hinnoilla ja laaduilla.

  Kun ostan viihdettä saan sen/ne kuluttajaystävälliseen hintaan ilman suojauksia, rajoituksia, vesileimoja etc., ja tekijät saavat kohtuullisen _kerta_korvauksensa (ei hyvitysmaksuja, digilupia etc.).

 16. Antti says:

  Eivät ne omat vaatimukseni ainakaan kovin ihmeellisiä ole. Ensinnäkin materiaalia on oltava tarjolla paljon ja ajankohtaista sellaista.

  Ärsyttää kun tietää, että rapakon takana on lempisarjan uusimmat jaksot ja täällä niitä saa odottaa vuoden/tms. Eli toinen toivomus olisikin, että nopeuden nimissä saatavilla olisi laillisesti myös pelkällä alkuperäiskielellä olevia teoksia.

  Kolmas vaatimus on se, että haluan katsoa elävän mediani televisiosta. Materiaalin siirto sinne tulee olla vaikeudeltaan korkeintaan samaa luokkaa kuin levyn vaihto dvd-asemassa. Toisaalta älykännykäkään ei ole aivan ennenkuulumaton mediatoisin enää nykyään..

  Sitten on vielä näitä perusasioita kuten että palvelun on oltava nopea ja virheetön käyttää. Vessassa pitää päästä myös käymään tarvittaessa, eli pause on ehdoton edellytys. Mieluiten myös viimeisen katselupaikan muistaminen.

  Niin ja hinta ei luonnollisesti saa karata pilviin. Kyllä sitä viihteestä muutaman kympin kuussa voi maksaa, mutta ei nyt sentään saturaisia.

 17. horgh says:

  Täällähän on nyt aika hyvin tullut esiin se mitä halutaan:

  1. Oikeus ostettuun tuotteeseen; Kun ostan jotain sen on oltava minun. Voin tehdä tuotteella mitä vaan, esimerkiksi mediatiedoston ollessa kyseessä toistaa sen ihan millä tahansa laitteella. Samoin minulla on oikeus valmistaa omaan käyttööni kopioita haluamani määrä ja nämä kopiot on voitava valmistaa niin, että median toisto eri laitteissa on mahdollista. Siis tiedoston pitää olla täysin vapaa.

  2. Saatavuus; Suomessakin nykyään seurataan paljon esimerkiksi noita jenkkisarjoja. Niiden on oltava saatavilla välittämästi ensiesityksen jälkeen. Sama koskee elokuvia. Jos odotellaan liikaa ensi-illan jälkeen on varma, että piraattisivustot ehtivät julkaisemaan ensin. Paljon olisi kysyntää myös TV:ssä esitettävälle ohjelmistolle. Erityisesti kaipaisin dokumentteja, ehkä niitä jossain YLE Areenassa on hetken aikaa, mutta jos olemassa olisi palvelu, jossa olisi tyyliin kaikki kanavalla koskaan esitetyt dokumentit ladattavana sopivaa maksua vastaan kohdan 1 mukaan vapaina tiedostoina niin taatusti palvelua käyttäisin.

  3. Käytön helppous; Palvelun käytön ja ostamisen tulee olla kuluttajalle erittäin helppoa. Sivuston tulee toimia nopeasti, loogisesti ja luotettavasti. Maksamiseen tulee olla tarjolla kaikki mahdolliset tavat, jotta kukin itselleen sopivan löytää. Lisäksi kohdassa 1 jo mainitulla tavalla, itse tuotteen tulee olla rajoituksista vapaa ja näin ollen helppokäyttöinen.

  4. Hinnoittelu; hintojen tulee olla kohtuulliset, nykyinen taso on kohtuuton. Otan räikeimpänä esimerkkinä e-kirjat. Usein on niin, että digitaalinen kopio maksaa enemmän kuin oikea fyysinen kirja. Tälle ei voi olla olemassa mitään perusteita (tai sitten en ihan vaan tajua). Kirjan painamisestahan väistämättä tulee ihan oikeita kustannuksia, on materiaalit ja koneet ja palkka tekijöille. Toisaalta digitaalinen kopio… mitkä sen kustannukset ovat? Käytetty prosessoriaika ja sähkö? Siis käytännössä ihan 0. Näin ollen digitaalisen kopion hinta ei voi olla kuin murto-osa aidon kirjan hinnasta. Kaikki muu on silkkaa kuluttajien huijausta ja on turha kuvitella piratismin vähenevän.

  Nämä neljä kohtaa muistamalla pääsisi jo erittäin pitkälle. Milloin saadaan joku nettikauppa, jossa tämä toteutuu? Tai siis milloin saadaan tekijänoikeusjärjestöt hyväksymään tällainen – siitähän homma kiinni on, ei osaamisesta.