Iron Sky:n taustalla vaikuttaneet elokuvat kankaalle Orionissa.

August 18th, 2012 by Timo Vuorensola

Helsingin taidemuseossa on syksyn näyttelyn aiheena Iron Sky. Kuunatsien maailmanvalloituksesta kertova satiirinen komedia ammentaa elokuvahistorian klassikoista ja elokuvateatteri Orion Helsingissä tuo syksyn mittaan kankaalle joukon elokuvia, jotka ovat toimineet innoittajina elokuvan tuotantotiimille.

(English summary: A selection of films that had a great influence on Iron Sky will be shown at Orion film theater in Helsinki during the fall and winter.)

Scifikomediasta Star Wreck: In the Pirkinning (2005) esitetään Orionissa alkuperäinen versio. Siinä yhdistyi nollabudjetin tekemisen meininki, amatöörinäyttelijätyön glooria ja komeat erikoistehosteet. Tiimi harjoitteli virtuaalilavastusta ja avaruustaistelua seitsemän vuoden työurakan aikana, valmistautuen näin tietämättämme Iron Skyn tuleviin haasteisiin. Se lienee edelleen kaikkien aikojen katsotuin kotimainen elokuva (yli 10 miljoonaa latausta netissä) ja elokuva, joka muistetaan edelleen ympäri maailmaa kenties kaikkien aikojen parhaana fanielokuvana.

Star Wreck: In the Pirkinning Orionissa 9.10. klo 21:00 - paikalla avaamassa elokuvan on tuottaja/erikoistehostevelho/pääosan näyttelijä Samuli Torssonen. Toinen näytös 13.10. klo 17:00.

Huom! Näytös on harvinainen poikkeus, sillä Star Wreckiä ei ole esitetty elokuvateatterissa juuri koskaan aikaisemmin, joten ainutkertainen tilaisuus on käsillä – pukeutukaa elokuvan teeman mukaisesti!

Iron Skyta suunnitellessa tärkeintä oli löytää huumorin tyylilaji, ja Tri Outolempi (1963) oli alusta lähtien tiennäyttäjä. Musta huumori, absurdit tarinankäänteet ja vakavahenkinen ilottelu, työntövoimanaan ronski poliittinen satiiri loivat maalitaulun, johon tähdättiin. Presidentti Merklin Mufflinin voimatonta toivomusta siitä, että komentokeskuksessa ei tapeltaisi, rikottiin myös Iron Skyssä.

Tri. Outolempi Orionissa:
24.10. klo 21:00
26.10. klo 17:00
27.10. klo 17:00


Sanotaan, että kun Alienia (1979) rahoitettiin, sillä oli yksi kaikkien aikojen parhaista “elevator pitcheista” – elokuvan tarinan tiivistelmä muutamaan sanaan: “Jaws in space” – “Tappajahai avaruudessa”. Tarinan mukaan näillä sanoilla heltisivät useampienkin kukkaronnyörit. Myös Iron Skyn yksi tärkeistä valttikorteista oli tarinan tiivistettävyys muutamaan sanaan: “Natsit kuussa”. Alien määritteli tieteiselokuvan uudestaan, ja onhan Nostromo kaikkien aikojen upein avaruusalus.


Alien – Kahdeksas matkustaja Orionissa:
27.11. klo 21:00
29.11. klo 17:00
1.12. klo 17:00

Vaihtoehtohistoria on alihyödynnetty elokuvagenre, mutta Kunniattomat paskiaiset (2009) nappaa mukavasti toisen maailmansodan henkeen ja vereen puolustettuja pakonomaisia historiallisia kaavoja haaroista kiinni, teurastaa natseja ja muuttaa historiaa Quentin Tarantinon mielenliikkeiden mukaan. Iron Sky sai tuulta purjeisiin, lisää uskoa hankkeen oikeellisuuteen ja varmuutta siihen, että natseista voi tehdä pilaa ja samalla muokata historiankirjoitusta.

Kunniattomat paskiaiset Orionissa:
18.12. klo 19:30
21.12. klo 19:30


Kyberpunk-genren kiistattomassa kuningaselokuvassa Blade Runnerissa (1982) musiikki on merkittävä tunnelmanluoja. Kun Iron Skyn musiikillista tyylisuuntaa maalattiin, Vangeliksen upea sävellystyö oli merkittävä inspiraatio Laibach-orkesterille – musiikki nousi taustalla värjöttelevän sinfoniatuuttauksen ohi, likipitäen omaksi hahmokseen elokuvan maailmassa. Toinenkin yhtymäkohta elokuvasta löytyy: Udo Kier halusi hahmolleen sellaiset muistiin painuvat loppusanat kuin on Rutger Hauerin hahmolla, joka puhuu Tannhäuserin portin äärellä kimmeltävistä C-säteistä. Kier keksi viimeiset sanansa meikkibussissa – “Aika on syntiä” hän sanoo juuri, kun Klaus (Götz Otto) lähettää hänet viimeiselle matkalle Valhallaan.

Blade Runner Orionissa:
27.12. klo 21:00
28.12. klo 21:00
30.12. klo 17:45

Kuusi vuotta on pitkä aika mihin tahansa, mutta elokuvamaailmassa se on ikuisuus. Star Wreck ilmestyi vuonna 2005 ja sen seuraajaa Iron Skyta saatiin odottaa vuoteen 2012 asti. Kaikkien aikojen kalleimmaksi suomalaiseksi elokuvatuotannoksi muodostunut Iron Sky otettiin huhtikuisen julkaisunsa myötä avosylin vastaan ympäri maailmaa. Yhtenä syynä siihen on vuosikausien työ faniyhteisön kanssa, mutta myös se rakkaus, jolla elokuvaa tehtiin. Haluttiin tehdä jotain sellaista, jota aikaisemmin ei valkokankailla ole nähty, ja tekijäryhmä uskoi elokuvaan kuin vuoreen. Se antaumus ja rakkaus, jolla elokuva tehtiin, resonoi myös valkokankaalta. Iron Sky on massiivinen elokuva, joka vyöryy saliin ja yleisön syliin äänien, musiikin, visuaalisten tehosteiden ja anteeksipyytelemättömän tarinankerrontansa kautta.

Iron Sky Orionissa 2.1. klo 21:00, paikalla avaamassa elokuvan on (ainakin) ohjaaja Timo Vuorensola. Toinen näytös 5.1. klo 17:00.

Huom! Näytökset ovat todennäköisesti viimeisiä mahdollisuuksia nähdä Iron Sky elokuvateatterikankaalta hyvään toviin Suomessa, eli 2.1. -näytöksen jälkeen pidetään pienet Iron Sky:n teatterikuoppajaiset Coronassa halukkaiden kesken, ohjaaja ja muut työryhmästä kynnelle kykenevät ovat mestoilla; jutellaan leffasta, sen tekemisestä, jälkimainingeista ja muusta mukavasta!

  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • Reddit
  • MySpace
  • Tumblr
  • del.icio.us

Comments are closed.