Fanisijoituksista ja rahan hitaista liikkeistä

January 29th, 2013 by Timo Vuorensola

Iron Sky on ollut menestys monella osa-alueella, mutta myös pettymyksiä on matkan varrelle mahtunut. Yksi suurimmista kysymysmerkeistä on kuitenkin se, saako Iron Sky:n sijoittaneet fanisijoittajat rahansa takaisin.

Rakennehan Iron Sky:n rahoituksessa oli se, että n. 10% koko elokuvan budjetista rahoitettiin fanirahoitteisesti. Iso osa fanirahoituksesta koostui ns. fanisijoituksista, eli ihmisten tekemistä piensijoituksista. Sijoitusten osuus on n. 700000 euroa.

Sijoitussopimusten mukaisesti fanisijoittajat ovat samalla viivalla elokuvaan sijottaneiden tekijöiden kanssa (tuottajien ja ohjaajien), jotka saavat nyt ensimmäisessä vaiheessa rahojaan takaisin elokuvan tuotoista.

Tärkeää on kyetä erottamaan elokuvan nettotuotto vs. bruttotuotto. Eli elokuvan tuotanto- ja levityskustannuksia ennen tulleet rahat vs. elokuvan tuotanto- ja levityskustannusten jälkeen käteen jääneet rahat.

Jotta tuottoa voidaan alkaa maksaa, on ensin saatava katettua tekemiseen ja levitykseen kuluneet rahat. 10 miljoonaa maksanut elokuva on tehnyt rahaa takaisin 10 miljoonaa, mutta ei vielä tarkoita, että edes kulut olisi peitetty; matkan varrella on elokuvateatterit ja levitysyhtiöt ottamassa oman osuutensa elokuvan tuotoista, tuottajalle päätyvät rahat eivät vielä ole kattaneet elokuvan tekoon käytettyjä rahoja. Elokuvan tuottaja ei siis ole vielä tehnyt bisnestä, vaikka elokuva on näennäisesti “tehnytkin takaisin omansa”.

Toisin sanottuna, elokuva on tehnyt rahaa, mutta ensimmäisenä nokkimisjärjestyksessä olevat ovat napanneet ensimmäisen vaiheen rahasta, eli pääsääntöisesti elokuvateatterirahasta, omansa. Varsinaiset osuudet fanisijoittajille, tuottajalle ja ohjaajalle jäävät odottamaan ns. toisen vaiheen rahaa – tallenne- ja digimyyntiä. Jep, siis käytännössä niitä DVD- ja BluRay-myyntejä, jotka nykyään muodostavat merkittävän osan elokuvan tuottajalle tuomasta voitosta.

Elokuvateatterilevitys on kallis tapa markkinoida tallenteita, mutta valitettavasti se on suunta, johon bisnes on kallistunut. Rahaa siis on vielä matkalla, peräti melko paljonkin, mutta ne eivät valitettavasti ole tulossa ihan heti eikä viidestoistakaan päivä. Elokuvan elinkaari on useiden vuosien mittainen, joten tulevina vuosina tullaan vasta näkemään, kuinka iso osuus sijoituksista palautuu sijoittaneille tuottajalle ja fani- ja perinteisille sijoittajille. Toivottavasti kaikki. Ehkä jopa vähän voittoakin.

Tämän lisäksi elokuvarahan liikkeet ovat hitaat. Levittäjä on voinut tehdä merkittäviä määriä bisnestä ja rahat makaavat tilillä jossain päin Retoromaniaa, mutta se, että ne päätyisivät tuottajan tilille ja sitä kautta fanisijoittajien tileille ei olekaan ihan niin simppeliä. Iron Sky on myynyt satoja tuhansia DVD- ja BluRay -levyjä jo tässä vaiheessa pitkin palloa, ja valtavia määriä rahaa makaa tileillä pitkin maailmaa odottamassa sitä Herran päivää kun levittäjä jaksaa tehdä raportin ja antaa mahdollisuuden laskuttaa, mikäli laskuttamiseen on aihetta. Valitettavasti raporttien odottaminen ja niiden metsästäminen kissojen ja koirien kanssa on yksi koko tämän elokuvalevitysmambon vähemmän mieluisista mutta vääjäämättömistä sivupuuhista.

Tiivistetysti siis: elokuvarahan liikkeet ovat hitaat ja jyvittyvät pitkästi vuosien mittaiselle ajalle. Iron Sky:n tuottajat tekevätkin siis niska limassa töitä saadakseen fanisijoittajiensa – ja omansa – rahat takaisin. Osa tästä työstä on rahojen hidasta kotiutusta maailmalta, mutta osa myös uusien tuotteiden – kuten Iron Sky: Extended Editionin – tuotantoa ja myyntiä. Ei siis kannata heittää kirvestä kaivoon, edessä on vielä vuosien mielenkiintoinen urakka, jonka lopputuloksena toivon mukaan kaikki ovat saaneet rahansa takaisin, kenties pientä voittoakin!

Tero Kaukomaa
Iron Sky:n tuottaja

 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • Reddit
 • MySpace
 • Tumblr
 • del.icio.us

5 Responses to “Fanisijoituksista ja rahan hitaista liikkeistä”

 1. Juha Lilja says:

  Hyvä kirjoitus, Tero! Toivottavasti tämä opettaa sijoittamisen ja elokuvatuotannon todellisuudesta jotakin niillekin, joiden tiedot sijoitustoiminnasta ovat peräisin Roope Ankka -tarinoista.

 2. Toni Isokivi says:

  Asiallista luettavaa! Onko vielä tietoa, ovatko Netflixin ja Viaplayn ja vastaavien stream-palveluiden tilitykset nopeampia? Vai onko näidenkin osalta välissä useita jakeluportaita jotka ensin ottavat omansa välistä?

 3. Juuh, jos joku on kauhee hätähousu näiden kanssa niin ei ole ihan ymmärtänyt mistä on kyse. Että ihan rauhallisesti mutta päättäväisesti vaan eteenpäin.

  Mainittakoon muuten että olis kiva bonus jos sit kun rahaa tulee niin mainittais miten se Suomessa merkitään verotukseen (täällä on kai jokunen meitä piensijoittajia joilla ei välttämättä ole kauheesti kokemusta aiheesta). Mutta veroneuvonta ei ole duuninne, joten en toki yritä tässä mitään velvoitetta tuupata niskaan.

 4. Tämä oli odotettavissa, itse ennakoin takaisin saamisen noin 1-2 vuoden aikajänteelle ja odotuksissa oli lähinnä se, että pääsee omilleen joskus 2 vuoden päästä ensi-illasta. Suurin virhe tässä lienee nyt se, että osa sijoittajista ei tiedä sijoittamisesta paljoakaan ja elää omissa ruusuisissa maailmoissaan asian suhteen. Kannattavampaa olisikin ollut odottaa vielä (vaikka kyselijöitä olisi) ja tulouttaa sitten kerralla (muistaakseni A vaiheen mukaisesti) sijoitettu pääoma sijoittajille (jos termit menivät oikein). Vaikka siihen menisikin aikaa.

 5. antti r says:

  Ensi kerralla varmaan tehdään sitten se puhuttu verkkosivusto jossa voi maksua vastaan katsella uusimman elokuvan niin monta kertaa kuin haluaa. Loppuvat kaikki nämä säätämiset sen ja sen levittäjän kanssa jonka raportti tulee pari kuukautta myöhässä siitä kun se on ensimmäisen kerran “hävinnyt matkalle”.

  Jatkossa jokainen tekee itse omat rahansa ja maksaa levittäjille jos he osaavat käyttäytyä.